Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Shakira

Alakulás éve: 1990   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Shakira Isabel Mebarak Ripoll (Barranquilla, Kolumbia, 1977. február 2.) kolumbiai énekes-dalszerző, zenész, producer, táncos és filantróp, aki a 90-es évek közepétől az egyik legnagyobb alakja a pop-rock-latin zenének. A 2000-es évektől pedig a világ egyik legsikeresebb előadóművésze. Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul, olaszul és egy kicsit arabul és franciául is.
 
Neve, Shakira arabul bájos nőt jelent (ez a női alakja a Shakir névnek), Shakira azonban úgy véli, jobban illik rá a név második jelentése: hálás. Gyermekkorának nagy részét Barranquillában töltötte, Kolumbia északi részén.
 
Első versét már négy éves korában megírta La Rosa De Cristal (Kristályrózsa) címmel. Ahogy idősödött, egyre jobban izgatta az írás, míg a hetedik születésnapjára egy írógépet kért a szüleitől. A verseket, amelyeket írt, később dalba foglalta. Nyolc évesen, miután az egyik testvére meghalt motorbalesetben, Shakira megírta első dalát, a Tus Gafas Oscuras-t (Sötét szemüveged). A baleset után az apja éveken keresztül sötét szemüveget hordott, hogy eltakarja fájdalmát, ez adta az ihletet a dal megírásához. Amikor négy éves volt, az apja elvitte egy közel-keleti étterembe, ahol Shakira először hallotta a doumbeket, azt a hagyományos dobot, amit az arabok tipikusan a hastáncos zenéhez használnak. Elkezdett az asztalon táncolni, majd az egész étterem tapsviharban tört ki. Ekkor volt az a pillanat, amikor elhatározta, hogy előadó szeretne lenni.
 
Imádott énekelni, de a tanára az iskolában nem engedte, hogy a katolikus kórusban énekeljen, mondván túl erős a hangja. Az iskolában csak a hastáncos lányként ismerték, hiszen minden pénteken előadott egy hastánc számot. " Így fedeztem fel a szenvedélyt az élő fellépésekben" - mondja Shakira. 10 és 13 éves kora között számos rendezvényre meghívták fellépni így a szülővárosában elismertté vált.
 
Miután az első két lemezét helyi producerekkel készítette el, a sikerek elmaradtak. Elhatározta, hogy kezébe veszi a dolgokat és a harmadik lemezét egyedül fogja felvenni. 1995-ben Pies descalzos címmel a boltokba került az énekesnő harmadik lemeze, ami meghozta neki a várva várt sikert, szerte Latin-Amerikában és Spanyolországban ismertté vált. 1996-ban a legtöbb példányban eladott spanyol nyelvű album lett. 1997-ben, 20 éves korában létrehozott egy jótékonysági alapítványt, melynek neve Pies Descalzos Foundation (angolul Barefoot Foundation). Az alapítvány a kolumbiai gyermekszegénység ellen küzd.
 
1998-ban megjelent negyedik stúdióalbuma, a ¿Dónde están los ladrones? már nem csak a spanyol nyelvű országokban hódított, hanem a világ más tájain is, különösen az USA-ban. 2001-ben jelent meg első angol nyelvű lemeze, a Laundry Service az egész világon ismertté tette, melyből 15 millió példány talált gazdára világszerte. Négy évvel később Shakira egy dupla-albumos projektbe kezdett, 2005-ben két lemeze is megjelent, Fijación Oral Vol. 1 és Oral Fixation Vol. 2, előbbi spanyol, utóbbi pedig angol nyelven. Mindkét lemez milliós példányszámban kelt el, ráadásul 2006-ban megjelent dala, a Hips Don’t Lie a 2000-es évek legnagyobb számban értékesített dalává vált.
 
Ismét négy év kihagyás után 2009-ben új lemezzel jelentkezett She Wolf címmel. 2010-ben Waka Waka című dalát a 2010-es labdarúgó-világbajnokság hivatalos indulójának választották. A dalt több mint négymillióan töltötték le hivatalosan az internetről, ezáltal a legnagyobb példányszámban eladott labdarúgó-vb dal lett.
 
2010-ben jelent meg kilencedik lemeze, Sale el Sol címmel. 2011-től csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán. 2013. március 25-én kezdődött el a The Voice nevű tehetségkutató 4. évada az Egyesült Államokban, melyben Shakira és Usher lett a két új zsűritag. A 6. évadban újra visszatértek. 2014. március 25-én jelent meg tizedik lemeze, Shakira címmel.
 
A BMI szerint Shakira a legtöbb lemezt eladó kolumbiai zenész, több mint 70 millió koronggal. Számos zenei díjat nyert világszerte, többek között 8 Latin Grammy-t, 2 Grammy-t, 15 Billboard Music Awards díjat, 5 MTV Video Music Awards díjat, egy People's Choice Awards díjat és Golden Globe-díjra is jelölték. Szintén ő az egyetlen dél-amerikai művész, aki első helyezéseket ért el az amerikai, ausztrál és angol listákon.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek