Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Keresztes Ildikó

Alakulás éve: 1987   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Keresztes Ildikó 1964. augusztus 8-án született Marosvásárhelyen. Artisjus-, és dupla EMeRTon-díjas, valamint kétszeres aranylemezes énekesnő, színésznő.
 
Keresztes Ildikó élete első színházi szerepét 1988-ban, A költő visszatér c. rockoperában kapta. 1989-től kezdett el játszani a budapesti Thália Színházban, ami 1990-től Arizona Színház néven futott. 1993-ig játszott az Arizonában, mert a társulat leköltözött a Soproni Petőfi Színházba. első soproni szerepe a Zsuzsi kisasszony c. operett volt, Mikó István rendezésében, aki még a Tháliában indította el Keresztes Ildikót a színészi pályán. 2006-tól Keresztes Ildikó a Soproni Petőfi Színház örökös tagja. Játszott még a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Nemzeti Táncszínházban, a Madách Színházban, a Ruttkai Éva Színházban, a Nyugati Teátrumban, az IBS Színpadon, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Papp László Budapest Sportarénában, valamint a Népstadionban is. 2008-tól a Turay Ida Színház társulatának tagja.
 
1999-ben debütált mint szólóénekesnő első nagylemezével, mely a Nem tudod elvenni a kedvem címet viselte. A címadó dal Sass Jordan angol-kanadai énekesnő, dalszerző Make You a Believer c. dal magyar átirata, míg a többi dal többségének szerzője Szekeres Tamás és Novák Péter. 2000-ben két duettet énekelt Balázs Fecóval (A csönd éve; Új név a régi ház falán), melyeket Fecó A csönd évei c. lemezére rögzítettek.
 
2001-ben megjelent második nagylemeze, a Nekem más kell. Az album popos hangvételű lett az első lemezzel szemben, de mégis 2002-ben "Az év hazai rockalbuma" kategóriában jelölték Arany-Zsiráf (ma: Fonogram) díjra, köszönhetően a címadó szerzeménynek, ami egy rockos hangvételű dal. A dalokat Szűcs Norbert szerezte, a szövegeket Adamis Anna írta. Még az album megjelenésének évében Ildikó Artisjus-díjat kapott, musical kategóriában.
 
2005-ben felénekelte a Csak szex és más semmi c. film betétdalát, a Boldogság, gyere haza c. szerzeményt, amiért 2006-ban VOXCar-díjat kapott. 2007-ben újabb filmdalt énekelt fel, a Lora c. drámafilm betétdalát, a Legyen most más c. Hrutka Róbert szerzeményt, majd pedig 2009-ben az Utolsó jelentés Annáról c. film főcímzenéjét is ő énekelte, Hazátlan ember címmel.
 
2007 nyarán énekelt először a Csináljuk a fesztivált! c. műsorban, melynek 2008 őszétől 2010 tavaszáig állandó fellépője volt. 2008. szeptember 19-én jelent meg harmadik nagylemeze, a Minden ami szép volt. A lemezen 13 feldolgozás hallható az elmúlt 20-30 év legszebb és legjobb magyar rock és blues előadóitól, zenekaraitól, mint például a Kovács Kati, Bikini vagy az LGT. A lemez 2010 tavaszán bearanyozódott.
 
2010. március 29-én megjelent negyedik-, Csak játszom című lemeze. Az előző album hagyományait követve, ezen a lemezen is a dalok túlnyomó többsége feldolgozás, csak újabb kori előadóktól és zenekaroktól, úgymint például: Tankcsapda, Hooligans, Ákos. Kerültek a lemezre olyan dalok is, melyek kevésbé voltak ismertek, ezáltal első hallásra újnak hatottak, ilyen Az én utam vár, a Híd a folyón és Magányos csónak is. Ez utóbbi dal érdekessége, hogy amikor Tompos Kátya a 2009-es Eurovíziós Dalfesztiválon való indulását lemondta, Pálvölgyi Géza, a dal szerzője Keresztes Ildikót jelölte ki, fel is énekelte a dalt, de végül nem ő képviselte hazánkat, mert az eredeti előadó-, a kiadó-, és a zeneszerző hármas egységet alkot, és azt nem lehet megbontani. Az újszerű dalok és a feldolgozások mellett a lemezen helyt kapott két új szerzemény is, az egyik a Csak a miénk c. dal, Orbán Tamás szövegével, ami hamar rádiós sláger lett, a Neo FM TOP 10-es listáján gyakran szerepelt az első helyen. A másik új dal pedig A nevem, Szabó Eszter szövegével. Az új dalok Björn Lodin svéd zeneszerző, a H.A.R.D. együttes frontemberének szerzeményei. Az album 2011 tavaszán érte el az aranylemez státuszt, valamint még ugyanebben az évben Fonogram-díjra is jelölték.
 
A 2010 nyár végén induló X-Faktor c. tehetségkutató show-műsornak 3 évadon keresztül az egyetlen női mentora volt. Az első és a második évadban is a fiúk mentora volt, viszont a harmadik évadban a 28 év felettieké. 2013 tavaszán viszont bejelentette, hogy nem kíván többet a mentori szerepben részt venni.
 
2011. október 31-én jelent meg ötödik nagylemeze, A démon, aki bennem van címmel. Az énekesnő előző két válogatáslemeze után egy olyan albumot szeretett volna, amilyen az első kettő volt: csak saját dalokból álló szerzemények. A lemezen 12 vadonatúj dal kapott helyet, a címadó dalt Szűcs Norbert zeneszerző szerezte, akivel Ildikó a második szólólemezét készítette. Ezentúl írt még egy dalt Dandó Zoltán is, azonban a többi dalt Björn Lodin jegyzi. Az albumon hallható dalok szövegét Horváth Attila írta. A lemezen helyet kapott a Várj úgy c. dal is, amit a 2011-es Fonogram-díjkiosztó gálán Keresztes Ildikó a H.A.R.D. zenekarral adott elő. A szerzemény érdekessége, hogy Björn Lodin - Vámos Zsolttal - eleinte Ildikónak kezdte el írni a dalt, de 2011 tavaszán a H.A.R.D. együttes nagylemezére is felkerült, végül Keresztes Ildikó új lemezére is feljátszották. A Hátha lehet még c. dal megtalálható a lemezen Ildikó szólóelőadásában-, valamint egy kvartett verzióban is, ahol az énekesnő három korábbi tanítványával - Takács Nikolassal, Király L. Norbival és Vastag Tamással - énekli a dalt. Keresztes Ildikó az albumról az Egészen, mert félig nem tudok c. dalát az X-Faktor második évadának döntőjében adta elő, mint extra produkciót.
 
2012 végén kiadója kérésére felénekelte Köteles Leander, a Leander Rising együttes frontemberének egyik szerzeményét, a Nem akarok többé játszani című dalt. A dal 2013 januárjában látott először napvilágot, demó formában és rock verzióban, ezzel a dallal nevezett a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválra. Hamarosan született rá egy újabb, dubstep-es verzió is, A Dal c. műsorban már ez volt hallható, ahol az énekesnő az első elődöntőben a zsűri szavazatai alapján továbbjutott, majd pedig az első középdöntőben a közönség szavazatai alapján bejutott a döntőbe, a legjobb 8 közé.
 
Az X-Faktor negyedik évadának döntőjében sztárfellépőként elénekelte az Adj valamit c. dalát, ami digitálisan 2014. március 4-én meg is jelent kislemez formájában. A dal Kovács Tamás, az INDIGO zenekar gitárosának és Szabó Eszternek a szerzeménye. 2014. augusztus 18-án megjelent digitálisan a Rómeó c. dala, mely Kovács Tamás, Péterfi Attila és Djordjevic Georgevic István szerzeménye. 2014 őszén jelent meg önéletrajzi könyve Keresztes Ildikó - A sokoldalú díva őszinte vallomása címmel az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában, egy 5 dalt tartalmazó CD melléklettel. 2015-ben az énekesnő bekerült A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe Hazám hazád lehet című dalával.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek

  • 1
  • 2
  • Oldalak száma: 2