Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Green Day

Alakulás éve: 1986   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
A Green Day kaliforniai punk-rock együttes, melyet Billie Joe Armstrong és Mike Dirnt alig tizennégy évesen alapított. Egyes visszaemlékezések szerint marijuana hatására született a Green Day elnevezés, a gyengének talált Sweet Children-t cserélte le a csapat első EP-jük, a 1,000 Hours megjelenése után.
 
1990 és 1991 további EP-k felvételével telt, a következő két esztendő pedig szinte folyamatos turnékat jelentett, nagyrészt Európában. Aztán a ’94 februárjában piacra került Dookie-val megindult a szekér: az albumról három dal is Longview, Basket Case, When I Come Around, listavezető lett a Modern Rock Chart-on. Az állandó címlapsztorik mellett az MTV elképesztő méretű támogatásának eredményeképpen a Dookie egy Grammy-t hozott a konyhára, és 9 jelölést az MTV Video Music Awards díjkiosztóján. Az ezt követő Insomniac album hatása és lendülete tovább növelte a Green Day elfogadottságát, az American Music Awards és az MTV Music Awards díjkiosztókon megint taroltak.
 
1997-es Nimrod című albumukkal végleg átigazoltak a show-biz világába. A pop-punk, a surf-rock, a balladisztikus pop és ska keverékéből álló hanganyagot beharangozó Good Riddance (Time of Your Life) videoklipje “hozta” a már megszokott MTV-díjat, ezúttal a Legjobb alternatív videoklip kategóriában. Sőt – a Vészhelyzet két epizódjában is felhasználták a film készítői. Három további dalt is single-re másoltak, a Green Day szerepelt az USÁ-ban kasszasikernek számító King of The Hill egyik epizódjában is.
 
A 2000-es esztendőre időzített Green Day-albummal, a Warninggal szemben a szakfolyóíratok komoly kritkát fogalmaztak meg, az Allmusic és a Rolling Stone magazin negatív észrevételei ellenére a lemez szépen fogyott, a California Music Awards díjkiosztón hét jelölést kapott – és nyert is. A fáradhatatlan Green Day ezután a Blink 182 előzenekaraként végigutazta a Pop Disaster Tour-t 2002 tavaszán.
 
Az American Idiot, melyet punk rock operának nevezett a kritika, tarolt: első helyig jutott a Billboard 200-as albumlistáján, A legjobb rock album-ért kiosztott Grammy-t vitte el 2005-ben, nyolc jelölésből hetet nyert az MTV Music Awards díjkiosztón. Pályafutásuk legzsúfoltabb turnája következett ezután: 150 helyszín, köztük japán, dél-afrikai, brit és ausztráiliai koncert-helyszínekkel. Sydney-ben és Melbourne-ben adott fergeteges koncertjük után megkapták a legrangosabb popzenei elismerést, a People’s Choice Award-ot, melyet 1975 óta, minden évben a legkiemelkedőbb pop-rock teljesítményért ítélnek oda.
 
A lemezanyag másodvirágzása évekkel később történt meg: a 2009-es 21st Century Breakdown néhány tételével kiegészítve – musical formában is kottára került az American Idiot. A dalok történetéből készülő forgatókönyv Michael Mayer rendezésében került színpadra, a Berkeley Repertory Theatre teljes 2009-es idényében műsoron volt. 2010 márciusában aztán a Broadway is a magáévá tette: a St. James Theatre repertorjában kezdték játszani. Maga a Green Day nem játszik a színházi előadásban, de az őket alakító színpadi együttes kiváló munkát végzett, a vegyes kritikák ellenére a Green Day nagyot lépett előre a kommerszirányzatok iránt lelkesedők nagy örömére – a musical két Tony Award-díjat nyert 2010-ben, és a legjobb musical album kategóriában a Grammy-t is kiérdemelte.
 
A Green Day karrierjének leghosszabb “lemezmentes” időszaka 2009 májusáig tartott, ekkor került piacra a 21st Century Breakdown, és azonnal listavezető helyre ugrott 14 különböző országban. 2010-ben ez a lemez kapta a Legjobb rock album-ért kiosztott Grammy-díjat. 2012 áprilisában bejelentették, hogy nem csak egy, hanem három lemezt is kiadnak. Az ¡Uno! szeptember 21-én, a ¡Dos! november 9-én, a ¡Tré! december 7-én jelent meg. A már teljesen konszolidált Green Day saját videojátékkal (Green Day – Rock Band) is öregbíti hírnevét.
 
Jelenlegi felállás: Billie Joe Armstrong – ének, gitár, Mike Dirnt – basszusgitár, ének, Tré Cool – dobok, ütőhangszerek

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek