Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Compact Disco

Alakulás éve: 2008   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Alternatív/Elektro
A Compact Disco egy magyar elektronikus zenei együttes, melyet 2008-ban alapított Lotfi Behnam, Pál Gábor és Walkó Csaba Budapesten.
 
Lotfi, Pál és Walkó először 2005-ben találkoztak, amikor Lotfi Behnam techno produceri duója, a Collins and Behnam Adamski és Seal Killer című számát tervezték feldolgozni és ehhez énekest kerestek. A televízióban látta énekelni Walkó Csabát és felkérte, hogy énekelje fel a feldolgozást. Walkó akkoriban egy funk-pop zenekarban, a Brownfieldben énekelt és megkérte néhány zenésztársát, hogy kísérjék el a felvételre. Közülük az egyik volt Pál Gábor, aki a Toy Division nevű nu-jazz zenekarnak is alapítója volt. A három zenész ekkor találkozott először. 2008 nyarán Lotfi felvetette Walkónak egy vokális elektronikus popzenei együttes ötletét, aki megkérte billentyűsét Pált, hogy csatlakozzon hozzájuk. Először 2008 augusztusában ültek össze, és rögtön nekiláttak az első daluk elkészítéséhez (ez később a "Fly or Dive" címet kapta).
 
2009 márciusáig írták és hangszerelték a dalokat. Ekkorra házi stúdiójukban az éneksávok kivételével a teljes zenei alap elkészült és áprilisban nekifogtak az ekkor még címnélküli első albumuk stúdiómunkálatainak véglegesítéséhez: az énekek felvételének, a keverésnek és a masteringnek. Ezek a munkálatok a Collins & Behnam Lotfi melletti másik tagja, Némethy Gábor (azaz Collinsnak) Groovejack Stúdiójában készült el 2009 áprilisa és júliusa között.
 
Mire a nagylemez elkészült, a zenekar tagjai megállapodtak abban, hogy a zenekar neve Compact Disco, az album címe pedig Stereoid lesz. A felvétel meghallgatása után a független lemezkiadó, a CLS Music (akkor még CLS Records) érdeklődést mutatott iránta. 2009 szeptemberében aláírták a szerződést, és a nagylemez decemberben megjelent. Az együttes 2010 januárjától kezdett koncertezni, főleg Magyarországon, de Erdélyben is. Az első videoklipjüket az „I’m in Love” című számukhoz forgatták, ami hamarosan számottevő népszerűségre tett szert és számos magyar slágerlistán az első tíz közé került. A klipet nem sokkal az első albumuk megjelenése előtt 2009 novemberében forgatták a Studio X, egy videoklip- és reklámfilmkészítő csoport gyártásában. Nem sokkal a Stereoid megjelenése után a Compact Disco-t jelölték a 2010-es Fonogram-díjra „Az év elektronikus zenei produkciója” kategóriában.
 
Mivel a magyar közönségben az „I’m in Love” sikere ellenére sem nagyon tudatosult, hogy a Compact Disco egy zenekar és egy magyar zenekar, ezért a zenekar második videoklipként egy, csak a zenekart bemutató úgynevezett image-klip leforgatása mellett döntött. Erre 2010 májusában került sor a „Without You” című számra, ismét a Studio X közreműködésével. Ugyanebben a hónapban egy újabb jelölést kapott az együttes, a magyar Bravo magazin a zenekart „az év felfedezettje” kategóriában a 2010-es Otto-díjra jelölte. Szintén májusban a Magyar Rádió felkérte a Compact Disco-t, hogy az MR2 Petőfi adón futó Akusztik nevű műsorban lépjenek fel repertoárjuk egy a műsorhoz illő, akusztikusabb hangszerelésű változatával. A felvétel 2010. szeptember 7-én került először adásba.
 
A 2010-es nyári fesztiválidényben a zenekar szinte az összes jelentősebb magyar fesztiválon fellépett és ugyanerre az időszakra esett, hogy a magyar MTV Icon című műsorában Ákos két dalát dolgozza fel. A fesztiválkoncertekre Pál és Walkó felkérte egykori Brownfield-beli zenekartársát, a basszusgitáros Sándor Attilát, hogy a fellépéseken csatlakozzon az együtteshez, aki nem sokkal később, novemberben a zenekar tagjává vált. Bizonyos alkalmakkor egy dobos is része volt a koncert-felállásnak. Ugyancsak 2010 novemberében a Red Bull felkérésére a zenekar leforgatta harmadik videoklipjét a „Fly or Dive” című számukra, ezúttal már harmadszorra a Studio X-szel közösen. Az év során az „I’m in Love” és remixei minimum az első negyven közé jutva számos slágerlistára felkerültek, többek között az brit Buzz Chartra és a svájci Swiss DJ Chartsra is. A dal első helyre került a magyar dance slágerlistán, a VIVA Club Charton Világszerte elismert DJ-k, köztük Tiësto, Ferry Corsten, Alex Gaudino, Oliver Lang, Mischa Daniels, Henry John Morgan, Chris Finan, Ant Nichols, és Paul Ughes műsorukra tűzték a számot.
 
A zenekar számos magyar művésznek készített remixeket, köztük a ’’’Holdviolának’’’ ’’„Erdő, erdő”’’ című számukra, illetve a ’’„Bánat utca”’’ című slágerükre, ami azonnal klubsiker lett. Emellett a népszerű előadó ’’’Ákos’’’ számára is készítettek egy remixet 2010-es albumának második, ’’„A fénybe nézz”’’ című kislemezére. 2010. november 15-én, négy heti szavazás után az együttes a közönség szavazatai alapján megnyerte az MTV brand:new választást, amiben segítséget nyújtott a zenekar saját, Gémes Antos színművész közreműködésével készült ’’„Segíts Antosnak!”’’ című vírusvideó-sorozata, amelyre a reklámszakma is felfigyelt. 2010. december 6-án a Compact Disco ingyenes elérhetővé tette debütáló nagylemezét a Lángoló Gitárok zenei blogon. 2010 végén a zenekar elkezdett dolgozni második, II című nagylemezén. A felvételek a Compact Disco házi stúdiójában készültek az énekfelvételeket leszámítva, ezek ismét a Groovejack Studióban készültek, 2011 áprilisában. A keverést és a masteringet Deautsch Gábor, azaz Anorganik készítette Berlinben. Az album 2011. május 14-én jelent meg. Az album első kislemeze a Feel The Rain, mely a 2. helyig jutott az MR2 Petőfi Rádió Top 30-as listáján. Az album megjelenése előtt, a növekvő magyarországi népszerűségüket jelezve a zenekart számos díjra jelölték és ezek közül párat meg is nyert. 2011 januárjában a Compact Disco-t három kategóriában ("Az év hazai elektronikus zenei produkciója", "Az év felfedezettje", "az év dala - I'm in Love") jelölték a 2011-es Fonogram Díjra. Az együttes a díjat megnyerte "Az év hazai elektronikus zenei produkciója" kategóriában 2011. március 2-án. Egy négy hónapos közönségszavazást követően, április 24-én a Compact Disco megnyerte a 2011-es Antropos.hu Díjat a „2010 legjobb albuma” kategóriában. Ugyancsak 2011 áprilisában a zenekart jelölték a magyarországi VIVA tévé Comet díjára a "Legjobb együttes" kategóriában.
 
A brit Age Media lemezkiadó leszerződött a "Stereoid" első három kislemezének világszerte történő kiadására, akárcsak a Universal Music Románia és Bulgária területére a 2011-es év folyamán. 2011. május 26-án a magyarországi Red Bull egy különleges rendezvényt szervezett az Uránia moziba a híres magyar zeneszerző és zongoravirtuóz, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójának tiszteletére Liszt Remix címmel. Erre négy zenekart, köztük a Compact Disco-t kérték fel, hogy dolgozzák fel, remixeljék és illesszék be Liszt valamelyik művét a három vagy négy számos előadásukba. A Compact Disco a 2. magyar rapszódiát választotta, amelyet egy gyors, drum and bass darabbá alakítottak, valamint a Szerelmi álom Nr. 3-at választották, amelyet Feel The Rain című számukba integráltak, annak intrójaként. Ezen kívül Without You című számukat klasszikus hangszerelésben adták elő, amelyet az MR2 Petőfi Rádió kérésére fel is vettek, és az igen sokat játszotta is.

A 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál A Dal nevű magyarországi nemzeti döntőjének finalistái lettek a "Sound of Our Hearts" című dalukkal, majd a 2012. február 11-én rendezett döntőt meg is nyerték, így ők képviselhették Magyarországot a dalversenyen, ahol a 24. helyezést érték el 19 ponttal.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek