Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Avicii

Alakulás éve: 2008   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Alternatív/Elektro
Tim Bergling svéd zenei producer és lemezlovas (Stockholm, 1989. szeptember 8. – Maszkat, 2018. április 20.) Egyaránt ismert volt Avicii és Tim Berg művésznéven is. Az ”Avicii” névről a következőket mondta:
 
„Avici Dante poklához hasonlít, ez a pokol legmélyebb szintje a buddhizmus szerint. Egy barátom mesélt róla, és megragadt a fejemben. Amikor először kerestem nevet a MySpace oldalamhoz, valahogy „bedőltem” ennek a névnek. Már kipróbáltam néhány másik nevet is, de mind foglalt volt. Így lett végül „Avicii”, ami később aztán igazán hozzám kapcsolódott.”
 
Avicii 18 évesen, 2008-ban bukkant fel az elektronikus zenei iparban, amikor elkészítette a Lazy Jones nevű Commodore 64 videojáték főcímdalának remixét. Ez volt az első szerzeménye, mely a Strike Recordings-nál megjelent, Lazy Lace címmel.
 
2010-ben együtt dolgozott John Dahlbäckkel, és közösen kiadták a Don't Hold Back című dalt. Emellett volt egy futó projektje két nemzetközileg elismert DJ-vel, Tiësto-val és Sebastian Ingrosso-val. A Bromance eredetileg egy elektronikus szerzemény lett volna, azonban az EMI vokált készített hozzá, s végül a Seek Bromance címet kapta és 20 országban jelent meg. 2010 októberében szerződést írt alá az európai EMI Music Publishing-gel, amely a világ negyedik legnagyobb zenei kiadója.
 
2011-ben megjelent a Levels, ami nagy sikert aratott nemzetközileg is, így Avicii nevét világszerte megismerte a világ. A dalt Tim Bergling írta és szerezte, a vokál pedig az 1962-es slágerből, a Something's Got a Hold on Me-ből származik, Etta Jamestől.
 
2012-ben együttműködött David Guettával a Sunshine című dalon, ami Grammy-jelölést kapott a Legjobb Dance Felvétel kategóriában. 2012 márciusában a BB1-nál bemutatta a Last Dance szerzeményét, ami 2012. augusztus 27-én jelent meg, mint kislemez. A 2012-es Ultra Music Fesztiválon két új dalt mutatott be: a Madonnával közösen szerzett Girl Gone Wild remixét és a Superlove -ot Lenny Kravitzcel. Április 25-én megjelent a Silhouettes Salem Al Fakir vokáljával, és a UK slágerlistán 5. helyezést érte el. Szeptember 26-án történelmet írt: ő volt az első DJ, aki fellépett a világhírű Radio City Music Hall fesztiválon New Yorkban, ráadásul két telt házas showt adott. 2012. december 29-én megjelent az I Could Be The One Nicky Romero-val.
 
2013. január 9-én elindult az Avicii X You projektje, amelynek célja az volt, hogy megalkossák a világ első "crowdsourced" slágerét (avagy a "tömeg hangja"). A felhívás lehetővé tette, hogy a rajongók küldhessenek a DJ-nek basszusokat, effekteket, dallamokat, ritmusokat és vokált az interneten keresztül, hogy ezeket dolgozhassa fel egy dalban. 2013. február 26-án meg is jelent. A 2013-as Grammy-n a Levels-szel ismét Grammy-re jelölték a Legjobb Dance Felvétel kategóriában. Június 14-én a BB1-nak bemutatta új kislemezét, a világsikerű Wake Me Up!-ot, amely Anglia leggyorsabban fogyó digitális single-je lett rövid időn belül és 20 országban lett listavezető. Szeptember elején megjelent a Lay Me Down, amelyen Adam Lambert vokálja hallható, és Nile Rodgers gitárja. Nem sokkal később, szeptember 7-én világszerte megjelent a TRUE a következő, második kislemezzel együtt, a You Make Me-vel. A You Make Me-t a Hey Brother country hangzású dal követte. Ezután megjelent a világszerte nagy sikert arató Addicted to You.
 
A következő nyár slágere a Lay Me Down lett, amit Adam Lamberttel és Nile Rodgersszel rögzített 2013 májusában. A hozzá készült klip 2014. május 22-én jelent meg. November 10-én az MTV EMA-n megnyerte a Legjobb Elektronikus Zenész díjat, november 24-én pedig az American Music Awardson A Kedvenc Elektronikus/Dance zenész kategóriában diadalmaskodott. Segédkezett a Coldplay a Sky Full of Stars dalának megírásában és promótálásában is. 2014 szeptemberétől rövid szünetre ment egészségügyi problémái miatt. Pihenője alatt elárulta, hogy hamarosan érkezik új albuma, amin egész évben dolgozott. Második nagylemeze Stories címmel jelent meg 2015. október 2-án. 2017-ben adta ki Avīci (01) című középlemezét. Ománban hunyt el 2018 áprilisában.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek