Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Zorán

Alakulás éve: 1960   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, gitáros, énekes. 1942. március 4-én született Belgrádban. Szülei diplomáciai szolgálatban kerültek Magyarországra, 1948-ban, Zorán azóta is Budapesten él. 1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára. Öt szemeszter elvégzése után döntött úgy - öccsével együtt -, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja.
 
Zorán 1960-ban a Nyugati Pályaudvar KISZ-klubjában a Hangulat Bárban játszott, ugyanebben az évben Sztevanovity Dusánnal (ritmusgitár), Rudas Andrással (zongora), Elekes Zoltánnal (szaxofon), Maka Bélával (bőgő), Bálint Andrással (dob) megalakította a Zenith együttest. Az együttesben Zorán gitározott és énekelt. A Zenith a Népköztársaság útján fekvő KISZ-klubban játszott. Az együttes 1961-ben szerződést kötött a mai Centrál, akkor Irányi utca és Egyetem utca sarkán található Metro Klubbal (ami 1962-ben a Rákóczi út 60-ba költözött). Ezzel a zenekar nem csak helyszínt, hanem nevet is váltott, az alakulat felvette a Klub nevét, így lett nevük: Metro. A Metro az Illés és az Omega mellett a magyar beatzene harmadik legnépszerűbb zenekara lett. Később, 1976-ban kezdett el közösen dolgozni Presser Gáborral, munkakapcsolatuk és barátságuk azóta is töretlen. 1982-ben bemutatták Kovács Katival Játssz még! című közös duettjüket (amit a "zenészek himnusza"-ként szoktak emlegetni) a Tessék választani! című műsorban, a dal az Ifjúsági Magazin Slágerlistáján, a Magyar Rádió és a Magyar Ifjúság Slágerlistáján első helyen végzett. Április 4-én Liszt Ferenc-díjat kapott.
 
Az évek során számos lemezének eladási mutatói megdöntötték a magyarországi rekordokat, ami talán annak is betudható, hogy nagyon sokat turnézik. A koncerteken hol nagyobb zenekarral, hol kamarafelállásban játszik – de mindig pótszékes telt házak előtt. Az elmúlt több mint ötven év alatt Zorán neve egybefonódott az igényes hangszerelésű, könnyű, mégis tartalommal teli rockzenével. Népszerűségének titka a letisztult hangzásban és mondanivalóban rejlik. Időt álló dalai ugyanazt az életérzést nyújtják az idősebb és a fiatalabb generáció számára. Lelkesedése és népszerűsége töretlen, mindenhol őszinte odaadással énekel.
 
Zorán 2006-ban két nagy elismerésben is részesült: március 15-én Kossuth-díjjal tüntették ki, december 8-án pedig átvehette a Prima Primissima díjat.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek