Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Taylor Swift

Alakulás éve: 2006   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Taylor Alison Swift amerikai country-pop énekesnõ, dalszerzõ és színésznõ 1989. december 13-án Readingben, Pennsylvaniaban született. Édesapja Scott Swift tõzsdeügynök, édesanyja Andrea Swift háztartásbeli. Van egy öccse, Austin.
 
Amikor 4. osztályos volt megnyert egy nemzeti költészeti versenyt a 3 oldalas versével melynek a Monster In My Closet a címe. 10 évesen kezdett dalokat írni, karaoke versenyeken, vásárokon, fesztiválokon énekelni. Tizenegy éves korában egész nyáron át kitartó munkával megírta legelső 350 oldalas regényét, amit azóta sem adott ki. A többi gyerek közül már akkoriban is kitűnt tehetségével. Kirk Cremer segítségével bevásárlóközpontokban és a hétvégi estéken, karaoke bulikon énekelt. Innentõl kezdve már felfelé haladt zenei karrierje. Első jelentős megjelenése a Bloomsburg Fair-en volt, melyet a helyi előadóművész, Pat Garrett rendezett. 11 évesen látogatott el elõször Nashville-be hogy demokat vegyen fel és itt is énekelt karaoke versenyeken. Ekkor abban reménykedett hogy majd dalokat vesz fel de csak elutasítást kapott. Miután visszatért Pennsylvaniaba felkérték, hogy énekelje el a nemzeti himnuszt egy tenisz versenyen. Elkezdett dalokat írni és 12 húros gitáron játszani miután betöltötte a 12. életévét. Ezután már rendszeresen látogatott el Nashvillebe, és a helyi dalszerzõkkel dolgozott együtt. 14 éves korában a család úgy döntött hogy Nashville egyik külvárosába költöznek, 15 évesen egy lemezszerzõdést utasított vissza a RCA Records. Nem engedték, hogy a saját számait vegye fel. Tovább dolgozott a dalszerzõkkel és a The Bluebird Café-ban többször is fellépett. Ezután felkarolta Scott Borchetta, aki a Big Machine Records-nál dolgozott.
 
2006-ban debütált a Tim McGraw című száma, mely a listák előkelő helyein szerepelt és amely meghozta neki az ismeretséget és a sikert. Debütáló albuma Taylor Swift címmel jelent meg 2006-ban a Big Machine Records gondozásában. A lemezről öt dalt adtak ki kislemezként is (Tim McGraw, Teardrops on my Guitar, Picture to Burn, Should've Said No, Our Song), melyek a Billboard Hot Country Songs listán háromszoros multi-platinumok voltak. Amerikában 2006-ban beindult a Taylor Swift őrület, ugyanis az énekesnő a country és a pop zene kedvelői közül is rengeteg rajongót szerzett egyedi stílusával. Mivel ő maga írja és szerzi a dalait, ráadásul állítólag negyed óra alatt is képes őket elkészíteni, a New York Times szerint ő napjaink egyik legnagyobb pop dalszerzője.

A Nielsen SoundScan szerint 2008-ban Taylor lemezét vásárolták a legtöbben Amerikában. A Fearless című albuma a 3. és 6. helyen végzett e téren a 2.1 és 1.5 millió darab eladott lemezzel. Taylor volt az elsõ akinek két különbözõ albuma is szerepelt a Top 10-ben az évvégi éves album listán. Szintén az õ albuma volt az elsõ country zene amely a nõi elõadók közül 8 teljes hetet töltött az 1. helyen a Billboard 200 listán. Legnagyobb zenei inspirálója Shania Twain. Akikre még felnéz a zene terén az a nagymamája és LeAnn Rimes. Bár a nagymamája professzionális operaénekes volt, Taylor-t inkább a counrty zene vonzotta. Ebben a zenei stílusban Patsy Cline és Dolly Parton voltak a kedvencei fiatalabb korában.

Taylor harmadik albuma Speak Now címmel jelent meg 2010 őszén. Az album elődeihez hasonlóan nagy sikereket könyvelhetett el, az énekesnő pedig 2011-ben világ körüli turnéra indult, melyről DVD is készült Speak Now World Tour címmel. Az album első kislemeze a Mine volt, melyet a Back To December, a Mean és a The Story of Us követett. A Mean-ért két Grammy-díjat is hazavihetett. Az énekesnő addig sem hagyta új dalok nélkül rajongóit, amíg a negyedik lemezét készítette, hiszen két számmal is hozzájárult a nagy sikerű The Hunger Games című film filmzenéjéhez. 

Taylor negyedik nagylemeze 2012. október 22-én jelent meg Red címmel, melyről az első kislemez a We Are Never Ever Get Back Together címet viseli, mely 29 országban vezette az iTunes listát. A lemezen a Speak Now-tól eltérően különböző producerekkel működött együtt, hogy a legtöbbet hozza ki a projektből. Az énekesnő szomorú hangvételű albumot ígért. A teljes album, annak ellenére, hogy öt dal már a megjelenése előtt letölthető volt, még a hozzá fűzött nagy várakozást is felülmúlta. Az első héten 1,2 millió példány kelt el belőle, mellyel az énekesnő rekordot döntött, ugyanis Eminem 2002-ben megjelent The Eminem Show című korongja óta egyetlen előadó sem tudott ilyen eladást produkálni az első héten. Ezzel Taylor az album összes dalával szerepelt az iTunes top 100-as listáján. Az énekesnő bejelentette, hogy 2013-2014-ben turnézni fog RED című albumával, valamint az EMA-ról sem tért haza üres kézzel, ugyanis három díjat is sikerült bezsebelnie.
 
2014. október 27-én jelent meg immáron ötödik stúdióalbuma, a 1989. Az eddig megszokott country hangzás után ezúttal egy pop albumot ígért rajongóinak. Augusztusban megjelent Shake It Off című dala listavezető lett, a zenei kritikusok pedig elhalmozták pozitív értékelésekkel. Maga az album szintén remekül teljesített a kritikusok körében, a Rolling Stone magazinban például ezek a sorok olvashatók: "Furcsa, lázasan érzelmes és vadul lelkes. A 1989 pontosan úgy hangzik, mint Taylor Swift, még akkor is, ha ez valami olyasmi, amit még soha nem próbált."

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek