Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Tarkan

Alakulás éve: 1991   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Tarkan Tevetoğlu, török énekes, 1972. október 17-én született a németországi Alzey városában, török bevándorló család 5. gyermekeként. Szülei egy képregényhősről nevezték el, a Tarkan név egyébként ősi türk eredetű, jelentése: tiszteletreméltó, kiváltságos, vezér.
 
14 éves koráig Németországban tanult. 1986-ban családja visszatért Törökországba, Tarkan életében ezzel új fejezet kezdődött. A középiskola mellett komolyzenét tanult, majd nekivágott Isztambulnak, hogy énekesként próbáljon szerencsét. A siker pedig nem váratott sokáig magára, Tarkan mindössze 19 éves volt, amikor felfigyeltek a tehetségére. 1992-ben megjelent első albuma, a Yine Sensiz (Újra nélküled). Az album a népszerű pop irányzat jegyében született, törökös zenei motívumokkal tarkítva. A Yine Sensiz 700.00 példányban kelt el, Tarkan nevét egész Törökország megismerte.
 
A nemzetközi áttörést az 1998-as Ölürüm Sana (Meghalnék érted) album hozta meg, a lemez közel 4 millió példányban kelt el. Platinalemez lett Mexikóban, aranylemez Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Luxembourgban, Svédországban és Kolumbiában. Ezen a korongon található a Sezen Aksuval közösen írt Şımarık („laza erkölcsű”, elkényeztetett) című dal. Ennek a dalnak a Tarkan és Ozan Çolakoğlu által átírt változata keltette fel egy francia filmrendezőnő figyelmét, és az ő közreműködésével a Şımarıkot Franciaországból kiindulva egész Európában játszani kezdték. A Şımarıknak hosszútávon bérelt helye lett a legnevesebb toplistákon – Tarkan meghódította Európát. Nagy sikerű európai és dél-amerikai turnéra indult. Ugyanebben az évben elnyerte a legtöbb lemezt eladott közép keleti művésznek járó World Music Awards díjat.
 
A 2001-ben megjelenő Karma című albumával párhuzamosan Tarkan hatalmas változáson esett át: dalai hangzás- és szövegvilága mellett már megjelenésével is az erotikát kívánta hangsúlyozni. 2006-ban jelent meg angol nyelvű Come Closer albuma, mely azonban nem hozta meg a várt sikereket. Nem úgy, mint a rá 2 évvel megjelenő, ismét török nyelvű dalokat összegyűjtő korong, a Metamorfoz. Tarkan ezen a lemezen megint új arcát mutatta meg: a dalok eddigiektől eltérő hangzásvilága mellett az album mellé készült fotókon is egy teljesen új Tarkant láthattak a rajongók – öltönyben, rövid hajjal. 2010-ben került a boltokba nyolcadik albuma, Adımı Kalbine Yaz (Vésd a szívedbe a nevem) címmel. A lemez több zenei díjat is elnyert, így többek között a legjobb album, a legjobb dal, a legjobb dalszöveg és a legjobb videoklip díját, továbbá Tarkant választották meg hazájában a legjobb férfi előadónak.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek