Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Stratovarius

Alakulás éve: 1984   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Metal
A Stratovarius egy finn, power metalt játszó zenekar. A csapat a legnépszerűbb finn előadók közé tartozik, pályafutásuk során több millió lemezt adtak el. Az együttes története 1984-ig nyúlik vissza, ám akkor még Black Water néven szerepeltek. A kezdeti időszak a saját hangzás keresésével telt, ami számos tagcserével is együtt járt. A zenekar végül Timo Tolkki gitáros belépése után a Stratocaster elektromos gitár és a Stradivarius hangszerek egyfajta kombinációjaként a Stratovarius nevet vette fel, hiszen az új tagnak köszönhetően egyre erőteljesebben jelentkezett zenéjükben a neoklasszikus íz. Ebben az időszakban Tolkki nemcsak fő zeneszerzője, de énekese is volt a zenekarnak.
 
A banda történetében az egyik legjelentősebb változást az először az 1995-ös Fourth Dimension albumon szereplő Timo Kotipelto énekes belépése jelentette. Az említett lemez óriási siker lett, meghozva a világhírt a Stratovarius számára. A Fourth Dimension után csatlakozott a zenekarhoz Yngwie J. Malmsteen mellett hírnevet szerző Jens Johansson billentyűs, valamint Jörg Michael dobos is. Innentől fogva indult el sikertörténetük, lemezről lemezre egyre nagyobb rajongói bázist kialakítva. Ezen időszak alatt maradandó power-metal himnuszokat írtak, s Magyarországra is rendszeresen visszajártak koncertezni. A Stratovarius később többször válságba került, problémáik voltak a kiadókkal, többszöri tagkirúgások nehezítették az életüket, végül Tolkki távozása tette padlóra a zenekart, ám minden esetben talpra tudtak állni.
 
A végső fordulópontot 2008 májusa jelentette, amikor Timo Tolkki jóváhagyta a Stratovarius további működését, Kotipelto és társai nemcsak a nevet, hanem a korábbi dalok jogait is megkapták. A gitáros utódja a fiatal Matias Kupiainen lett, aki a Polaris című albumon már meg is csillogtatta tehetségét, a lemez legerősebb dalaiban szerzőként is szerepel. Ezzel az albummal a Stratovarius azt is bebizonyította, hogy Timo Tolkki nélkül is van létjogosultságuk, illetve tudnak remek dalokat szerezni.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek

Még nincs ehhez az előadóhoz egyetlen dalszöveg sem társítva.