Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Peter Gabriel

Alakulás éve: 1967   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Peter Brian Gabriel (Chobham, Surrey, Anglia, 1950. február 13.) hatszoros Grammy-díjas angol zenész, énekes, dalszerző, 2014 óta a Rock and Roll Hall of Fame tagja.
 
A Genesist diáktársaival alapította 1967-ben, s gyorsan ismertek lettek, nem kis részben az énekes hangsúlyos színpadi jelenléte miatt. Gabriel kifestett arccal, rémítő jelmezekben állt a közönség elé, ő kezdte a tömegszörföt is, olykor háttal a közönségbe dőlt, és kézről kézre adatta magát. A Genesis 1975-ben már a legnagyobbak közé tartozott, ezért döbbentett meg mindenkit, amikor Gabriel bejelentette távozását.
 
A továbbiakban üzletileg talán a Genesis volt a sikeresebb, művészileg viszont mindenféleképpen ő. A szakma zseniálisnak minősítette első négy albumát, a sorban következő So pedig már a közönség tetszését is elnyerte. Nem csoda, hiszen olyan slágerek szóltak rajta, mint a Don't Give Up, a Sledgehammer, a Big Time. Első négy lemeze címet sem kapott, a negyediket azonban kiadója utasítására Amerikában címmel forgalmazták. Azóta Gabriel a lehető legrövidebb szavakat választja, a So után az Us és az Up következett, slágerválogatása a Hit címet kapta.
 
Olyan teljesen más műfajú filmekhez írt zenét, mint a Madárka, a világszerte botrányt kavart Jézus Krisztus utolsó megkísértése, a Babe és a Wall-e. Az emberi jogok elkötelezett harcosa, 1988-ban az Amnesty International világturnéjával Magyarországon is fellépett, ott volt a Live Aiden és a Nelson Mandela tiszteletére rendezett koncerten is. Kreativitása nem ismer határt, 2000-ben ő írta a londoni Millenium Dome műsorának zenéjét, ez Ovo címmel jelent meg lemezen.
 
Peter Gabriel állandóan kísérletezik, minden dalának több tucat változatából választja ki az igazit. Oroszlánrésze volt a világzene felfedezésében, a WOMAD fesztiválok megrendezésében. Saját dalaiban is szívesen és hatásosan alkalmaz indián vagy afrikai zenét, ipari zajokat. Élőben tökéletesen megtervezett és precízen kivitelezett, látványos előadással kápráztatja el a közönséget, a fellépéseiről készült lemezek, DVD-k különleges élményt jelentenek.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek