Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

M.I.A.

Alakulás éve: 2000   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Hip-Hop
Mathangi "Maya" Arulpragasam (1975. július 18. -), ismertebb nevén M.I.A. (rövidítés: Missing in Action) egy brit rapper, énekesnő, dalszerző és vizuális előadó.
 
Londonban született, ám élete első tíz évének nagy részét szülei hazájában, Sri Lankán töltötte. Apja, Arul Pragasam, tamil függetlenségi aktivista/gerilla, aki a kormányerők elől bújkálva családja számára sem az anyagi, sem a fizikai biztonságot nem biztosíthatta. Tizenegy éves volt, amikor - indiai kitérő után - anyjával és testvéreivel visszatért Londonba. Művészeti főiskolára járt, s a Sri Lanka-i polgárháború témáját feldolgozó alkotásaival keltett feltűnést. Dokumentumfilmesként kísérte el Amerikába az Elastica együttest, s az anekdota szerint az előzenekar, az akkori electroclash-hullám egyik jelentős képviselője, Peaches jóvoltából ismerkedett meg a Roland MC-505 groovebox-szal, mellyel hamarosan elkészítette első számait.
 
2004-ben vált ismertté Sunshowers és Galang című dalaival, melyek az Egyesült Királyságban és Kanadában értek el jelentős helyezéseket, illetve a Billboard Hot Dance Singles Sales listán 12. lett. Az énekesnő Academy Award, két Grammy Award és Mercury Prize jelölést kapott. Debütáló albuma, az Arular 2005-ben jelent meg, második nagylemeze, a Kala pedig 2007-ben, mely széles körben elismerést szerzett. Eddig négy albumot készített, zenei munkáját a kritikusok és hallgatók egyaránt elismerik. Dalszövegei politikai, szociális és kulturális mondanivalót rejtenek magukban. M.I.A. az első előadók közé tartozik, aki interneten keresztül lett híres. AIM című albuma lesz az utolsó amit kiad. A rapper a BBC rádiójában nyilatkozott a befejezésről. A műsorvezető azon kérdésére, ez lesz-e az utolsó albuma, így válaszolt: Azt gondolom igen, szeretnék kicsit pihenni és más dolgokat kipróbálni.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek