Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Kanye West

Alakulás éve: 1996   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Hip-Hop
Kanye West, születési nevén Kanye Omari West, 1977. június 8-án látta meg a napvilágot Atlantában. Hároméves korában szülei elváltak, édesanyja pedig magával vitte Kanyét Chicagóba, ahol először a helyi művészeti iskolába járt, majd később megpróbálkozott az egyetemmel is, ám onnan rossz jegyei miatt kirúgták.
 
Pályafutását mint zenei producer kezdte. Első komolyabb munkáját még 1996-ban megkapta, amikor Grav debütáló nagylemezén nyolc dalnak volt a producere. Egy ideig Deric "D-Dot" Angelettienek dolgozott mint producer, de mivel ez idő alatt nem sikerült önmagát érvényesítenie, így létrehozta saját együttesét, a Go-Getterst, ahol nemcsak tagként de producerként is kivette részét a munkából. Az együttes, mely egyetlen egy lemezt adott ki, menedzsere John "Monopoly" Johnson, Don Crowley és Happy Lewis voltak. Nagylemezük 1999-ben került kiadásra World Record Holders címmel, majd ezt követően feloszlottak. Kanye olyan nagy nevek munkáit egyengette, mint Jay-Z, Trina, Alicia Keys, Lil’ Kim, John Legend, Britney Spears, will.i.am és Drake.
 
2002 októberében Kanye majdnem életét vesztette egy autóbalesetben, ezt az élményét énekelte meg első kislemezén, amely a Through the Wire címet kapta. A szám szerepelt az énekes bemutatkozó albumán is, amely The College Dropout címmel jelent meg 2004-ben és tripla platina státuszt ért el. A lemez kritikailag is nagyon jó minősítést kapott és Kanye West így egyértelműen bekerült a legjobb rap/hiphop előadók közé.
 
Második stúdiólemeze 2005. augusztus 30-án érkezett meg Late Registration címmel, melyet a Rolling Stone zenei magazin is méltatott. Emellett több mint 8 Grammy jelölést hozott Kanyenak, többek között a Legjobb album címet és a Legjobb szám díjat a Gold Digger-ért. 2006 tavaszán West sikerei csúcsán útjára indította saját ruhamárkáját Pastelle Clothing néven.
 
2006 novemberében újból több Grammy jelöléssel gazdagodott, ugyanakkor, bár megnyerte az Év legjobb rap-albuma díjat, az Év albuma díjat nem sikerült megszereznie. Ezért következő albumát még nagyobb elánnal igyekezett elkészíteni, ennek eredménye a 2007-es Graduation, amely egyik legérettebb anyaga, mind zeneileg, mind pedig mondanivalójában. Az albumért 8 Grammy jelölést szerzett, ebből négyet díjra is váltott.
 
2008 szeptemberében jött ki Kanye következő slágere a Love Lockdown, amely harmadik helyig jutott a Billboard Hot 100-as listáján majd nem sokkal később megjelent legfrissebb stúdióalbuma 808s & Heartbreak címmel. Az album második kislemeze, a Heartless az amerikai slágerlista második helyét érte el.
 
Ötödik korongja 2010-ben jelent meg My Beautiful Dark Twisted Fantasy címmel. A lemezen mentoráltja, Kid Cudi is közreműködött több dalban is, mint háttér énekes. A lemez több elismerést is kapott az évek alatt, 2014-ben a Pitchfork Media az első helyre tette a Legjobb 100 album listáján. Olyan előadok működtek közre a lemezen, mint Jay-Z, Rihanna, Fergie, Eminem, Lil’ Wayne, John Legend, Elton John, M.I.A. és Alicia Keys.
 
2010-ben Kanye összefogott legjobb barátjával, Jay-Z-vel és közösen készítették el a Watch the Throne névre elkeresztelt lemezt, mely 2011. augusztus 8-án került a lemezboltok polcaira. Összesen 7 darab kislemez került kiadásra róla.
 
2013-ban Kanye új albummal jelentkezett, ezúttal már hatodik nagylemezét adta ki Yeezus címmel. A lemezről mindössze csak két kislemez került ki hivatalosan. Az első Black Skinhead címmel adták ki 2013. július 19-én. A kislemez több Billboard listán is megtalálható volt köztük a Hot 100-on is ahol a 69-ik helyet foglalta el. Második kislemezként a Bound 2 szerzemény szolgált, mely 2013. augusztus 28-án került kiadásra és a Billboard listáján a harmadik helyre került. Maga a lemez több elismerést is kapott és több mint 1 millió példány talált gazdára világszerte.
 
2016 februárjában négyszeri változtatást követően megjelent hetedik nagylemeze, mely végül a The Life of Pablo címet kapta. Kanye az Omega együttestől ezúttal nem kölcsönzött dallamokat, azonban több más előadótól igen: a Famous-ben a Sister Nancy ’82-es Bam Bam-jának alapja, a 30 Hours-ben Arthur Russel dala (Answers Me), míg a Fade-ben a Mr. Fingers Mystery of Love-ja (szintén a nyolcvanas évekből) köszön vissza. A közreműködők közt van Rihanna, Chris Brown, Ty Dolla Sign, The Weeknd, Kid Cudi, Chance The Rapper és Frank Ocean is.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek