Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

John Legend

Alakulás éve: 2000   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: R & B
John Roger Stephens amerikai énekes, dalszerző, zenész, producer 1978. december 28-án született Springfieldben, az Egyesült Államokban.
 
Johnnak nagyon fontosak a családi gyökerek, zenei indíttatását is onnan hozta. "Volt otthon zongoránk, így már nagyon korán megtanultam játszani. 8 vagy 9 éves koromban a helyi templom kórusában zongoráztam. A nagymamámtól rengeteg gospel dalt tanultam, és a klasszikus zenei órák és a templomkórusban való éneklés is segítettek a fejlődésben. Tinédzser korában a gospeltől a rádió felé fordult, és Jodeci, Boyz II Men, LL Cool J és MC Hammer lettek új kedvencei. Nyilvánvaló zenei tehetsége mellett John jelentkezett a Pennsylvaniai Egyetemre, irodalom szakra. Tanulmányai és nappali állásai mellett, melyekre a megélhetéshez szüksége volt, gyakorlatilag minden ébren töltött óráját zenéléssel töltötte; dalokat írt, CD-ket vett fel a cappella zenei együttesével, tehetségkutató versenyeken szerepelt szólóénekesként, és a helyi templom kórusát vezette.

A kilencvenes évek végétől gyakran lépett fel olyan amerikai r&b előadókkal egy színpadon, mint Musiq, Jaheim, Amel Larrieux, Glenn Lewis és Floetry. John kis lépésekben, de folyamatosan haladt álmai megvalósítása felé, ám a türelem meghozta gyümölcsét. Egyetemi szobatársa, Devo Harris találkozott unokatestvérével, Kanye Westtel, aki többek között Jay-Z és Scarface producere volt. Először kisebb munkákon dolgoztak együtt egy-egy dal erejéig, később azonban egyre több közös projektjük volt. 2002 végén 2 tracket írtak a College Dropout albumra, 2003-ban pedig a többszörös platinalemezes énekesnő, Alicia Keys albumának You Don't Know My Name című dalához kölcsönözte hangját. Egyre több művész lemezén jelent meg a neve közreműködőként Kanye West remixeitől kezdve (If I Ain't Got You) Jay-Z (The Black Album) és a Black Eyed Peas (Elephunk) korongjain át.
 
2003 végén elsőként szegődött Kanye West saját cégéhez, a KonMan Entertainmenthez, melyet hamarosan szerződés követett a Columbia Records kiadóval is. John nekilátott a dalválogatásnak, melyeket a hosszú évek alatt írt. Közel 40 dalt választott ki, melyek közül egy tucaton együtt kezdtek el dolgozni Westtel. Ekkor született meg művészneve, aminek ötletét J. Ivy adta, aki azt mondta neki, hogy olyan hangja van, mint a legendáknak. Ezért John Legendnek kezdte el hívni, később pedig hivatalosan is lecserélte a nevét.
 
A Columbia Recordsnál megjelent Get Lifted című debütáló albumával Legend nagyszerűen demonstrálja, hogy a klasszikus soul zene vibrálása kiváló párost alkot a 21. századi hip-hop egyedi "ízével". A Get Lifted-en megtalálhatóak mind a hagyományos R&B stílusú romantikus darabok, mind az "utcai" pimasz dalok; Marvin Gaye érzékisége, Stevie Wonder őszintesége, valamint Snoop Dogg szókimondósága és Kanye West szellemessége egyesül benne. John Legend művészként leginkább mégis saját maga, különleges tehetséggel és egyedi érzékenységgel megáldva.
 
Az évek alatt összegyűjtött impozáns névsor mellett (együtt dolgozott többek között olyan sztárokkal, mint Alicia Keys, Janet Jackson, Talib Kweli, Jay-Z, Britney Spears, Eve, Common vagy a Black Eyed Peas) John különösen büszke Everything Is Everything című saját szerzeményére, mely szerepel a többszörös platinalemezzé vált The Miseducation of Lauryn Hill című albumon. A nagy példaképei mellett (Lauryn Hill, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Curtis Mayfield és számos gospelénekes), akik nyilvánvalóan befolyásolták zenei ízlését, John Legend egy meglepően új hangzást keltett életre, mely csak rá jellemző.
 
Munkásságát tíz Grammy, egy Golden Globe és egy Oscar-díjjal ismerték el. 2007-ben elnyerte a legjobb fiatal dalszerzőknek járó Hal David Starlight díjat.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek