Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

James Blunt

Alakulás éve: 2003   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
James Hillier Blount (Tidworth, 1974. február 22. –) brit énekes, zenész és dalszerző.
 
Édesanyja háromévesen furulyázni, ötévesen hegedülni, hétévesen zongorázni taníttatta. Mivel édesapja a Brit Légierőnél szolgált és a család kétévente költözködött, így James 7 évesen már bentlakásos iskolában tanult, és szüleit gyakorlatilag csak a szünidőkben látta. 14 évesen vásárolta első gitárját, amin dalokat kezdett írni. A Bristol University-re járt egyetemre, ahol diplomamunkáját szociológiai témában, „Az image árucikké válása – Popikon létrehozása” címmel írta.

Tanulmányai után családi hátterének köszönhetően a katonai pályát választotta. 1997-től már tiszti rangban szolgált, hadgyakorlatokon vett részt és 1999-ben hat hónapig páncélos felderítőként a NATO békefenntartó egységénél szolgált Koszovóban. Ő vezette azt a zászlóaljat, amely elsőként vonult be Pristinába és részt vett a robbanásveszélyes nemzetközi incidens kezelésében. Koszovói szolgálata alatt írta a No Bravery című számát.
 
2002-ben szerelt le a hadseregtől és rögtön az EMI Publishinghez szerződött, mint énekes-dalszerző. Hamar felkeltette az egykori 4 Non Blondes énekesnőjének, Linda Perrynek a figyelmét, aki sikeres producerként és dalszerzőként dolgozott már Christina Aguilerával, Pinkkel és Courtney Loveval is. Első albuma 2004-ben jelent meg Back To Bedlam címmel. A lemezen hallható You're Beautiful című számával vált világszerte ismertté. A dal többek között két Brit Zenei- és két Ivor Novello Díjat nyert, valamint öt Grammy-jelölést is kapott. Az album 11 millió példányban kelt el, Blunt több mint 300 koncertet adott, az összes földrészre eljutva.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek