Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

hiperkarma

Alakulás éve: 2000   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Rock and Roll
A hiperkarma egy kultusz, végzetesség, ösztön és semmi mással nem hasonlítható össze. Szövegeik tömörek, végtelenül komplexek, a zenei megoldások főleg ezt hivatottak támogatni. Történetük inkább a frontember története, a koncerteken mégis egy zenekart látunk, és nem egy előadót, aki mögött más zenészek is megjelennek.
 
A hiperkarma 2000-ben alakult, miután a frontember, Bérczesi Robi korábbi zenekara (Blabla) feloszlott. Robi először egyedül állt neki a hiperkarma első lemezének, majd sorban csatlakoztak hozzá azok az emberek, akik azonosulni tudtak az ötletekkel. A dalok, szövegek Frenk (a dobos) konyhájában születtek, azonban a felvételeken Dióssy D. Ákos támogatásán kívül nagyrészt Robi munkái hallhatóak.
 
Már 2000-ben megjelentek a Szigeten, itt adták első koncertjüket, mint a hiperkarma zenekar. Első albumuk (ami szintén a hiperkarma nevet viseli) a magyar alternatív zene egyik legerősebb anyaga lett, a mai napig a „generációs” jelzővel illetik. Bérczesi szövegei végtelenül összetettek, a klasszikus költői képek csupán mellékesen jelennek meg szinte minden sorban. A zenekar nagyon friss ötleteket hozott: ilyen volt a hiperkarma halloween, melyen a zenekar tagjai jelmezben adtak koncertet, vagy az a felvett szokásuk, hogy a koncert befejezéseként Frenk énekel el egy feldolgozást. A második lemez 2003-ban jelent meg, amondó címen. Ezek a dalok már átcsúsznak a komplexből a zavarosba, a költőiből az érthetetlenbe, de Robi tehetsége valahogy még összefogta a káoszt. Szintén egy nagyon karakteres lemez, azonban nem tudta utolérni az első album átütő, nagyon új mivoltát. A következő években a frontember fokozatosan tűnt el és tűnt le. Drogproblémái miatt a zenekar működése teljesen leállt.
 
2011-ben egy nagyobb lélegzetvételből végigkoncertezték a fesztiválszezont, 2007 után először az Orczy-parkban adtak nagyon várt és beharangozott „visszatérő” koncertet. Azonban a lendület nem tartott tovább: 2014-es, harmadik nagylemezük októberi megjelenéséig ismét nem volt komolyabb aktivitásuk a közönség felé mint hiperkarma zenekar. Robi két önálló projekttel, az Én meg az Énekkel (amin csak feldolgozások vannak), illetve Nemes Andrással összeállva mint Biorobot zenekar készített egy-egy albumot, amiknek a dalai azóta is rendszeresen felcsendülnek egyszálgitáros estjein. A 2015-ös év elejétől a zenekar élete felpezsdült: nem csak Robi, de Frenk is rendszeresen ad önálló, egyszál gitáros esteket, főként a fővárosban. Előbbi magyar nyelvű feldolgozásokat, saját szóló dalokat és hiperkarma szerzeményeket, utóbbi főleg angol nyelvű feldolgozásokat és saját dalokat játszik. A teljes zenekar pedig sikerrel abszolválta a tavaszi lemezbemutató turnét és a fesztiválszezont is, illetve ebben az évben ünnepelték fennállásuk 15. évfordulóját.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek