Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Havasi

Alakulás éve: 2000   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Klasszikus
Havasi Balázs (Budapest, 1975. szeptember 18.) magyar zongoraművész, zeneszerző.
 
Kiskorában testvére zongoráján egyedül, hallás után már játszotta a számokat. A Liszt Ferenc Zeneakadémián olyan professzorok tanították, mint Falvai Sándor, vagy a több mint 200 klasszikus lemezen közreműködő zongoraművész professzor, Jandó Jenő. 1996-ban, 21 évesen már tanított a Weiner Leó Konzervatóriumban. A Zeneakadémián töltött évek alatt Havasi megnyerte a fiatal művészek jövőjének támogatását zászlajára tűző szervezet, a Yamaha Foundation of Europe által szervezett zongoraverseny első díját.
 
Az EMI lemezkiadó közvetlenül a diplomája megszerzése után öt éves exkluzív lemezszerződést ajánlott fel a fiatal művésznek. Az EMI lemezkiadóval kötött szerződés ideje alatt két filmzene albumot készített.
 
2005 és 2008 között négy szólózongora albumot jelentetett meg egymás után (Piano, Seven, Infinity, RED), amelyeket teljes egészében zeneszerzőként jegyzett. Saját művein jól érezhető a klasszikus zenei tanulmányokkal eltöltött közel 25 év, ugyanakkor felfedezhető benne a mai kor filmzenei, repetitív, vagy new age behatása is.
 
Tagja az The Unbending Trees zenekarnak. Havasi szólózongora műveire Hajós Kristóf írt és énekelt fel angol szövegeket. Egy brit producer kínált először lemezszerződést a zenekarnak. A The Unbending Trees 2007-ben mutatkozott be Londonban. A BBC 6 felkérésére – Sebestyén Márta után második magyar előadóként – a zenekar radio sessiont vett fel. Később Tracey Thorn angol énekesnő feldolgozta You Are a Lover című dalukat, mely felkerült a világhírű előadó Love and Its Opposite című albumára is. Havasi így egy az egész világon terjesztésre kerülő, ezidáig több százezer példányban elkelt sikeralbum egyik zeneszerzőjévé vált.
 
2009. november 26-án állt színpadra először a Havasi Symphonic produkció a Magyar Zeneakadémia nagytermében. A produkcióban közel 100 művész vett részt, a Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság mellett közel húsz világzenei szólista működött közre. Az ősbemutatón Havasi egy perc alatt 498-szor leütötte ugyanazt a hangot a zongorán.
 
Havasi különleges kapcsolatot ápol Kínával. Nagyapja 1957-től egy magyar cég képviselőjeként évekig Kínában élt. Mérnökként beutazta Kínát, és kínai nyelven tartott előadásokat. Később Havasi édesanyja szintén Kínába költözött, és a család a Pekingi Magyar Nagykövetségen lakott. Havasi már gyerekkorában bensőséges viszonyba került az egzotikus országgal, szüleitől, nagyszüleitől rengeteg történetet hallva róla. Miután nagypapáját 2010-ben elvesztette, elhatározta, hogy létrehoz egy nagyszabású kulturális projektet, amellyel nem csak nagyszülei emléke előtt tiszteleg, de egy Kína és Európa között átívelő kulturális híd megépítését teszi lehetővé. A nagyszabású projekthez fontos partnert talált a Talentis Group személyében. 2011. február 26-án, Budapesten mutatkozott be hivatalosan először a Cultural Bridge Project. Az est fővédnöke Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete, díszvendége Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke, házigazdája pedig Kenyeres Sándor, a Talentis Group alapítója volt. A különleges program az egész közép-kelet-európai régióból vonzotta kiemelt vendégeit, akik között megtalálhatók voltak a legfontosabb kínai vállalkozások vezetői, diplomaták, illetve a magyar és az európai üzleti elit tagjai. Az európai és magyar zenészek Havasi vezetésével a Yunnan Art Group kínai művészeti csoporttal tartottak közös művészeti előadást. A színpadon közel 150 művész állt egyszerre. A Yunnan Group autentikus kínai népi hangszereket és táncosokat felvonultató világhírű társulat, melynek vezetője Tao Chun, a 2008-as pekingi olimpia záróünnepségének rendezője és koreográfusa volt. Az est egy olyan művészeti produkciót látott a közönség, melyben kínai és magyar művészek közösen állították színpadra a Kulturális Híd szimfóniát, melyet a zeneszerző, Havasi autentikus kínai és magyar népdalmotívumok felhasználásával kifejezetten erre az alkalomra komponált. A szimfónia a Kultúrák Hídja Gálaest célkitűzéseinek zenei szimbóluma volt.
 
2011-ben barátjával, Kiss Endi dobossal hozta létre egyik legfiatalosabb zenei produkcióját, a Drum&Piano projektet. A projekt a klasszikus zongora és a rock dob különleges összepárosításán alapszik, és a világ nagyközönsége előtt a TED Globalon, az egyik legrangosabb tudományos konferencián mutatkozott be Skóciában. A TED Global konferenciának, amelyen tartott már előadást számos Nobel-díjas mellett Bill Clinton, Gordon Brown vagy Bill Gates is, 1984-es alapítása óta a két zenész személyében először volt magyar előadója. A TED Global célja, hogy olyan innovátorokat mutasson be a tudomány, a szórakoztatás vagy a technológia világából, akik kreativitásukkal, újszerű látásmódjukkal képesek megváltoztatni, átformálni a világot. Havasi a TED Global európai igazgatója, Bruno Giussani felkérésére érkezett Skóciába, hogy legújabb zenei projektjével bebizonyítsa, a zenei műfajok és kategóriák átjárhatóak, és egy olyan, több mint 200 évvel ezelőtt született hangszer, mint a zongora, lehet modern és széles körben népszerű a 21. században is. A két zenész olyan előadókkal állt egy színpadon Edinburgh-ban mint Robert Gupta, a Los Angelesi Filharmonikusok hegedűse, Yang Lan, kína legbefolyásosabb média személyisége, a Sun médiabirodalom alapító tulajdonosa, vagy Thandie Newton, a Mission Impossible és a 2012 című hollywoodi filmek sztárja.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek

Még nincs ehhez az előadóhoz egyetlen dalszöveg sem társítva.