Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Deep Purple

Alakulás éve: 1968       Facebook
Zenei stílus: Hard & Heavy
A Deep Purple brit rock zenekar 1968-ban Roundabout néven alakult Hertfordban. A bandát hard rock zenekarként tartják számon, de a 60-as évek végén készült lemezeiket a progresszív rock, a pszichedelikus és blues-rock jellemezte. Az 1970-es évek elején készült albumaikkal egy keményebb zenei világ felé fordultak, ennek révén a világ egyik legnépszerűbb hard rock zenekarává nőtték ki magukat.
 
Az együttes 1969 nyarán kialakult klasszikus felállása (Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice, Ritchie Blackmore) 1973-ban felbomlott, majd 1976-ban feloszlott a formáció. 1984-ben újra összeállt a klasszikus Paice–Lord–Gillan–Blackmore–Glover-felállású Deep Purple, azonban újra tagcserék sújtották a zenekart. 1994-ben Steve Morse lett a csapat gitárosa, 2002 óta pedig Don Airey kezeli a billentyűs hangszereket.
 
A Deep Purple olyan klasszikus rockdalokat hagyott az utókor számára, mint a Black Night, a Fireball, a Highway Star, a Child in Time vagy a minden idők egyik leghíresebb gitárriffjével indító Smoke on the Water. Az együttes számtalan rock és metal zenekarra volt hatással. Többek között a Metallica, a Judas Priest, a Queen, az Aerosmith, a Van Halen, az Alice in Chains, a Pantera, a Bon Jovi, a Rush, a Motörhead, valamint az angol újhullámos heavy metal bandák közül az Iron Maiden és a Def Leppard is őket nevezi meg, mint az egyik legfőbb inspirációt zenéjükre. 1975-ben a világ leghangosabb bandájaként bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, az 1972-es londoni Rainbow színházban tartott koncertjük alapján. A Deep Purple pályafutása során több mint 100 millió lemezt adott el, és 2016-ban beiktatták őket a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek