Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Dalriada

Alakulás éve: 2001   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Metal
A Dalriada elődjének számító zenekar 1998 január elején alakult, ötfős felállásban, két gitár, basszusgitár, dob, ének felállásban, Sopronban. A csapat hagyományosabb, klasszikus vonalú heavy/power metalt játszott, amelyben színesítésképp már akkor is fellelhetőek voltak magyar, kelta folk, és régizenei elemek is.
 
1999-től 2001-ig a zenekar sorait erősítette egy hegedűs is, akivel a zenekar még inkább elmozdult az akkoriban új, szinte ismeretlen terepnek számító folkos metal irányába. A korai felállás egy tragikus halálesetnek köszönhetően esett szét, sajnálatos módon az akkori időszak demófelvételei elvesztek.
 
A zenekarban maradó tagság sokáig kereste a megfelelő felállást, először Laura érkezett 2001-ben énekesi posztra, majd röviddel utána Tadeusz foglalta el a dobok mögötti helyet. A Dalriada név felvétele, a felállás teljessé válása, és az első, komolyabb visszhangot kiváltó hangzóanyag, a Walesi Bárdok megjelenése 2003-ban következett be, Varga György csatlakozásával. A csapat innentől kezdve folyamatosan dolgozik, koncertezik, lemezeket ad ki, jelen van a magyar, és egyre inkább a nemzetközi színtéren is. A sok koncertnek, zenei, és személyi ellentéteknek, és egyéb okoknak köszönhetőleg a 2003 óta tartó időszakban több poszton is tagcsere zajlott le, de ez a zenekar lendületét nem törte meg.
 
A 2009-ben megjelent Arany-Album felvételei óta a Dalriadával együtt muzsikál lemezen, és a nagyobb koncerten Magyarország egyik kiváló népzenei együttese is, a Fajkusz Banda. A zenekar a 2011-ben megjelent Ígéret lemezével a német Afm Recordhoz szerződött, így a lemez az egész világon promotálásra, és forgalmazásra került. A zenekar kiadványainak többszöri Mahasz-listás helyezése, a klipek nézettsége, a koncertek látogatottsága mind jól mutatják, hogy hazánkban, és szerte a világon komoly érdeklődés van a Dalriada-féle epikus, balladás, régizenés, regélős-mesélős metalra.
 
2012 szeptemberében jelent meg a Napisten Hava című új lemez, a hetedik sorlemezként. A zenekar számos koncertet adott az anyag népszerűsítésére, itthon, és külföldön egyaránt, többek között egy kéthetes, intenzív túra keretein belül bejárva Európát, az Arkona, és a Darkest Era társaságában, és Magyarországot a Metal.hu turné keretein belül, megosztott headlinerként. 2013-ban teljes jogú tagként csatlakozott a zenekarhoz fúvós népi hangszereken Csete Ádám, aki addig vendégzenészként színesítette játékával a Dalriada hangzását.
 
A 2013-as év első felét a csapat Laura szülési szabadsága miatt pihenőn töltötte, majd a koncertezés ismét beindult, és megrendezésre került a zenekar tíz éves születésnapját megünnepelni hivatott hatalmas születésnapi koncert Budapesten. A csapat lendületét azonban egy tagcsere törte meg némileg: 2014 elején, Ungár Barnabás billentyűs, 5 közös év után távozott a zenekarból, megüresedett helyét Szabó Gergely "Szög" vette át, akivel a Dalriada befejezte az új lemez, az Áldás megírását, és 2015 elején stúdióba vonult. A lemez szeptemberben jelent meg, ám előtte ugyanazon év júliusában, a Hammerworld Magazin mellékleteként kijött egy best of válogatás is, Mesék, Álmok, Regék címmel, amelyen a zenekar legfontosabb nótáinak újrakevert verziói mellett egy akusztikus, és egy vendégénekessel rögzített dal is helyet kapott. A csapat 2016 folyamán kiadta a régóta tervbe vett akusztikus lemezét, amely a Forrás címet kapta.
 
2018 januárjában jött ki a zenekar legújabb alkotása, a Nyárutó, mely megjelenésekor a Mahasz lista első helyén nyitott. Az év azonban tagcserét is hozott: Rieckmann Tadeusz helyét a doboknál Monostori Ádám vette át. Az új felállással egy országos turné következett, majd egy japán miniturné is lebonyolításra került.
 
A zenekar tagjai:
 
Ficzek András, Binder Laura, Németh-Szabó Mátyás, Molnár István, Szabó Gergely, Csete Ádám, Monostori Ádám

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek