Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Bryan Adams

Alakulás éve: 1976   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Bryan Guy Adams (Kingston, Ontario, 1959. november 5. –) Grammy-díjas kanadai zenész, dalszerző és fotográfus.
 
Brit szülők gyermekeként született, akik az 1950-es években hagyták el Angliát. Katonatiszt édesapja a kanadai hadsereghez csatlakozott, majd diplomata lett. A kisfiú úgy nőtt fel, hogy bejárta a világot a szüleivel. A válásuk után, 1973-ban az édesanyjával maradt és Vancouverben telepedtek le. 14-18 éves kora között edényeket mosogatott, hogy pénzt gyűjthessen egy gitárra. Ezután meghallgatásokra járt, miközben a bandájával gyakorolt az édesanyja bérelt pincéjében. Kisebb munkákat kapott más bandákban is. 15 évesen a Shock and Sweeney Todd nevű banda If Wishes Were Horses című albumán énekelt. Otthagyta az iskolát, hogy helyette klubokban léphessen fel és háttérénekesként szerepelt a CBC-nél. 18 éves korában megjelent az együttes egyik legsikeresebb albuma (If Wishes Were Horses), ekkor ismerkedett meg Jim Vallace-szel, aki 1978-ban írt pár dalt Bryannek. A 18 éves srác néhány demóját elküldte az A&M Records részére Torontóba; ezen demók közül a két leghíresebb az I'm ready és a Remember, melyek idővel nagy sikereket hoztak. A debütáló albumát 1980 februárjában adta ki (Bryan Adams), amire Jim és Bryan közösen írták a dalok szövegét, 1986-ra Kanadában aranylemez lett. Második albumát (You Want It You Got It) már New York-ban vették fel.
 
A siker csak a harmadik albumával (Cuts Like a Knife 1983 január) érte el, köszönhetően a hatalmas sikerű kislemezeknek és a jól időzített videó klipeknek. Háromszoros platina lett Kanadában, egyszeres platina Amerikában, Ausztráliában is alig pár hét leforgása alatt aranylemez lett. Adams legnagyobb sikert elért albuma az 1984 novemberében megjelent Reckless lett, olyan hatalmas slágerekkel, mint a Run to You, Summer of '69, Heaven, One Night Love Affair, Somebody, és It's Only Love (duett Tina Turnerrel). Ötszörös platina lett az Usában és gyémántlemez Kanadában. 1987-ben adta ki soron következő (Into the Fire) albumát a Claffhinger Studios közreműködésével, Vancouverben. Az 1991 szeptemberében megjelent Waking Up the Neighbours Európában még sikeresebb lett, mint a hazájában. Ezen szerepelt a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film betétdala, (Everything I Do) I Do It for You, ami 16 héten át megőrizte első helyét a brit kislemez listán, Adams pedig Grammy-t kapott érte. Újabb album, majd világméretű turné következett, amelynek keretében Izlandra és Magyarországra is eljutott. 1993 novemberében kiadott egy válogatás albumot, So Far So Good címmel, majd 1994-ben együtt dolgozott Rod Stewarttal és Stinggel az All for Love dalán, ami a Három muskétás című filmhez készült. Következő évben elkészült a Have You Ever Really Loved a Woman? című dal a Don Juan DeMarco filmhez. Következő albuma, az 18 til I Die - 1996 júniusában jelent meg. Főleg Európában ért el hatalmas sikereket, de Kanadában is háromszoros platina lett. 1997 decemberében egy MTV Unplugged albumot adott ki, három új szerzeménnyel, majd pár hónap múlva megjelent a következő stúdióalbuma, az On a Day Like Today.
 
2002-ben egy teljes filmzene-albumot készített a Spirit: Stallion of the Cimarron című animációs mesefilmhez. 2005-ben duettet énekelt Pamela Andersonnal, majd újabb filmekhez írt kísérődalokat (The Guardian, Bobby) és a saját albumain is dolgozott. 2009. július 2-án Adams lett a négy zenész egyike, aki kanadai postabélyegen szerepelhetett. Decemberben újabb filmdala jelent meg: a You've Been a Friend to Me az Old Dogs című Disney-filmhez. 2010 februárjában megjelent a One World, One Flame című dala, amit a német ARD csatorna használt fel a vancouveri olimpiai közvetítések zenéjeként. Ugyanekkor jött ki a Nelly Furtadoval együtt készített Bang the Drum, ami a 2010-es vancouveri Olimpiai Játékok nyitóceremóniájára készült. Novemberben megjelent a Bare Bones című akusztikus lemez. 2011 februárjában Indiában és Nepálban koncertezett, november 20-án a The X Factorban lépett fel, Ausztráliában. 2012. január 31-én bejelentette, hogy egy 20 koncertből álló turnéra indul Kanadában április és június között, hogy megünnepelhesse a Waking Up the Nation Tour 20. évfordulóját. 2014. szeptember 30-án megjelent 12. stúdióalbuma, a Tracks Of My Years. A 2015-ös évet egy rövid kanadai turnéval nyitotta, majd az augusztus 1-ig tartó Reckless Anniversary turnéval folytatta, amellyel a Reckless című albumának harmincadik születésnapját ünnepelte. Október 2-án megjelent legújabb stúdióalbuma, a Get Up!, amelynek anyagát régi barátjával, Jim Vallance-szal együtt írta.
 
Az 1980-as évek óta részt vesz jótékonysági koncerteken és egyéb megmozdulásokon, hogy fontos célokra pénzt gyűjtsön és felkeltse a figyelmet. Emberbaráti alapítványa, a "The Bryan Adams Foundation", világszerte a gyermekek és a fiatalok oktatását és tanulási lehetőségeit igyekszik segíteni. A pénz Adams fotóiból folyik be - hiszen elismert fotós, aki számtalan hírességgel dolgozott már együtt és képei neves magazinokban jelentek meg. 2006-ban és 2012-ben divatfotóiért elnyerte a Lead Awards-ot. Képeit már számtalan kiállításon bemutatta a világ több országában, 2012-ben pedig könyv formájában is megjelentek. Saját csillaga van a Hollywood Walk of Fame-n (a 2435.) amit 2011 márciusában kapott. Neves zenei díjai és a két kitüntetése mellett (Kanada-rend, Brit Kolumbia-rend) 2010. január 13-én megkapta az Allan Waters Humanitarian Award-ot az emberbaráti és jótékonysági munkájáért. Bryan többször is járt Magyarországon (1992-ben Budapesten, 2006-ban Budapesten és Debrecenben, 2007. június 30-án az ingyenes Kapcsolat koncerten-, és 2012-ben szintén Budapesten koncertezett).

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek