Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Brian May

Alakulás éve: 1965   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Hard & Heavy
Brian Harold May (Hampton, London, 1947. július 19. –) angol zenész, énekes, dalszerző, asztrofizikus.
 
Gyermekkorában először bendzsón és zongorán tanult játszani, majd apjával közösen építettek egy gitárt, amelynek a Red Special nevet adta, és amellyel egész pályafutása során játszott. Az iskolai évei alatt tudományos pályára készült, de ezzel párhuzamosan több egyetemi zenekarnak is a tagja volt. 1970-ben alapító tagja volt a Queennek, amellyel később világhírűvé vált. A kezdetektől fogva Freddie Mercury mellett ő írta a legtöbb dalt a lemezeikre, ezek közül több sikeres és elismert sláger lett, mint a Keep Yourself Alive, a We Will Rock You, vagy a Hammer to Fall. Erőteljes, aprólékosan megtervezett gitárjátékával, és könnyen felismerhető dallamaival nagy része volt a Queen hangzásának kialakításában. Ezenfelül rendszeresen vokálozott, több Queen-dalban énekelt, akusztikus gitáron, zongorán és szintetizátoron játszott, és – főleg az 1970-es években – egyéb hangszerekkel is kísérletezett.
 
1983-ban adta ki első szólólemezét Star Fleet Project címen, amellyel a példaképei előtt tisztelgett, majd Mercury halála után még inkább a szólókarrierjére koncentrált: az 1992-ben megjelenő Back to the Light mérsékelt sikert ért el Angliában, és az utána következő 1998-as Another World, és az azonos című film zenéjét tartalmazó 2000-es Furia kevés feltűnést keltett. Az énekes halála óta Roger Taylor dobossal karöltve több az együttes nevéhez fűződő produkcióban vett részt, több régi dalukat dolgozták fel újra más előadókkal, és a We Will Rock You musical megalkotásában is részt vettek. 2007-ben tovább folytatta korábban félbehagyott tanulmányait, és doktori címet szerzett asztrofizikából az Imperial College-ban.
 
A kritikusok egyedi hangzású, virtuóz technikájú gitárosnak tartják. 2011-ben a Rolling Stone által összeállított „minden idők 100 legjobb gitárosa” listán a 26. helyre került. A közönségszavazásokon is népszerű: 2005-ben a Planet Rock hallgatói a hetedik, 2012-ben a Guitar World olvasói a második legjobb gitárosnak sorolták.
 
2005-ben „a zeneiparban tett szolgálataiért és a jótékonysági munkájáért” megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjének parancsnoki fokozatát (CBE). A Queen tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, és csillagot kaptak a Hollywood Hírességek sétányán. Patrick Moore javaslatára róla nevezték el az 1998-ban felfedezett 52665 Brianmay kisbolygót. A stílusa több gitárosnak adott inspirációt, például: Billy Corgan, John Petrucci, Slash, Steve Vai és Nuno Bettencourt.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek