Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Both Miklós

Alakulás éve: 2004   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Világzene
Both Miklós (Budapest, 1981. június 3.) Fonogram díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész.
 
A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen esztétika-kommunikáció szakon tanult. Önállóan tanult meg gitározni. A VHK és Kárpát Möbiusz együttesekben játszott, majd megalakította saját zenekarát Magura Napotvet néven. A Barbaro együttessel való közreműködés után 2004-ben alapította meg a Naprát.
 
A Napra 2007-ben megjelent Jaj, a világ című bemutatkozó lemeze Fonogram díjat nyert, amelynek producere Ben Mandelson volt.
 
2009-ben, Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójára Gryllus Dániel, a Hangzó Helikon sorozat szerkesztője felkérésére készült a költő verseinek megzenésítését tartalmazó album. Az albumot a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Budai-díjjal jutalmazták.
 
2010-ben szólistának kérték fel a Rendhagyó Prímástalálkozó formációba, amely még ebben az évben megjelentette első albumát. A Rendhagyó Prímástalálkozó című CD 2010 júliusban felkerült a Songline Top of the World tízes listájába.
 
2011-ben egy nemzetközi roma integrációs projekt, a Cafés & Citizenry vezetője lett. Az Európai Unió által támogatott projekt, amelynek tagjai romániai, olaszországi és magyarországi zenészek, több országban tartott workshopokat és koncerteket. Both Miklós 2011-ben a World Music Expo (WOMEX) nyitógáláján Koppenhágában Magyarországot képviselte azzal az öt zenésszel, akikkel utóbb 2012-ben megalakította a Both Miklós Folkside projektet. A zenekar tagjai Lukács Miklós cimbalom, Szokolay Dongó Balázs fúvós, Dés András ütőhangszerek és Novák Csaba bőgő. A Both Miklós Folkside első albuma Csillagfészek címen 2013-ban jelent meg.
 
2014 februárjában Kínába utazott Jünnan térségébe az ottani zenéket tanulmányozni, ahol felvette az ott eltöltött négy hónap alatt a Kínai Utazólemezét, amely minden szempontból formabontó albumnak számít. A lemez az ihletett dalokon túl elemelkedik a pusztán esztétikai szempontoktól és megjelenik egy ennél nagyobb ívet átfogó gondolat. A Kínában töltött időben több tucat zenésztől megismert dalokat dolgozta át és rögzítette. A lemezen hallható jünnani földművestől egészen a kortárs zenei élet kiemelkedő élőadójáig sok mindenki. A Both Miklós fotóival és naplójával dokumentált lemezt 2014 októberében nagy sikerrel mutatták be a Millenáris Teátrumban a Café Budapest rendezésében.
 
2014-ben készíti a MTVA-ban bemutatott nagy sikerű alternatív tehetségkereső műsorát a Palimo Story-t. Egy kis stábbal találomra végig járták Magyarország leszakadó részeit zenészek után keresve. A sorozaton keresztül egy egészen izgalmas világ tárul elénk és valóban sikerül az országunkat egy teljesen más oldaláról megismernünk. 2014 nyarán megjelenik a Both Miklós és a Palimo Story lemeze.
 
2014 őszén és 2015 tavaszán a háború dúlta Ukrajna északkeleti részeit utazta be vokális falusi zenék után kutatva. Az utazást filmesek dokumentálták. A tervezett új lemezén ezt a területet fogja bemutatni film és hanglemez formájában.
 
2016-ban bekerült a Duna A Dal című eurovíziós nemzeti dalválasztó show zsűrijébe.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek