Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Birdy

Alakulás éve: 2008   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Jasmine Van den Bogaerde, ismertebb nevén Birdy 1996. május 15-én született Lymingtonban, Angliában.
 
Tehetségét volt kitől örökölnie, hiszen édesanyja zongoraművész. Így talán nem is csoda, hogy már öt évesen megtanult játszani a hangszeren, hétévesen pedig saját zongoradarabokat írt. Egy kis állami iskolában, a Priestlandsban tanult vizuális művészetek szakon. Nagybátyja, Sir Dirk Bogarde színész volt. Birdy skót, angol és flamand gyökerekkel rendelkezik. A Birdy ("madárka") becenév kisbaba korában ragadt rá; szülei nevezték el így, mivel etetéskor mindig olyan nagyra nyitotta a száját, mint egy kismadár.
 
Jasmine 12 évesen megnyerte az Open Mic UK tehetségkutatót saját szerzeményével, a So Be Free-vel. Ezután felrakott magáról egy videót a youtube-ra, amin egyik saját dalát énekli, és így talált rá a lemezkiadója, akik hamarosan le is szerződtették. 2011-ben feldolgozta Bon Iver Skinny Love-ját, ami az első kislemezes felvétele lett. A dal szerepelt a Vámpírnaplók egyik epizódjában is. Ezt követően meghívást kapott a BBC Radio 1 Live Lounge című műsorába, ahol Ed Sheeran The A Team című dalát adta elő hatalmas beleéléssel.

A bemutatkozó albumon egy szám kivételével feldolgozások találhatók, amit Birdy úgy kommentált, hogy legalább marad ideje befejezni a tanulmányait. Olyan előadók dalai kaptak helyet átértelmezve a lemezen, mint a The xx, a Cherry Ghost, a The National, a Phoenix, a The Postal Service vagy James Taylor. Az első demók otthon készültek édesapja házi stúdiójában, vagy akár Birdy iPhone-ján, majd Londonban és Los Angelesben érték el végső formájukat neves producerek segítségével, mint Rich Costey (Muse, TV on the Radio), James Ford (Arctic Monkeys, The Last Shadow Puppets, Klaxons) és Jim Abbiss (Adele, Arctic Monkeys).
 
A kritikusok Kate Bush-hoz szokták hasonlítani Birdy hangját és stílusát, ő azonban Lykke Lit, Paolo Nutinit és Adele-t tartja kedvenceinek, legnagyobb példaképe azonban édesanyja, Sophie.

Birdy írt egy dalt kifejezetten a Hunger Games című filmhez is, Just A Game címmel, ami felkerült a mozi Soundtrackjére, Taylor Swift, a Maroon 5, a The Civil Wars, Miranda Lambert, Glen Hansart, a The Low Anthem, Jayme Dee és az Arcade Fire számai mellé.
 
2013 februárjában fellépett a Sanremo Music Festivalon. Július 10-én jelentette meg második stúdióalbumát a Fire Within-t, melyről hamarosan az első klipes dal is kijött, a Wings. A dal a nagysikerű Vampire Diaries sorozat egyik epizódjában is felcsendült. Birdy második lemezének ismérve, hogy ezúttal minden dal megírásánál részt vett társszerzőként, de akad amit saját maga írt és hangszerelt. Strange Birds című dala megírásában pedig a népszerű ausztrál énekesnő, Sia Furler is segítségére volt.
 
2016. március 25-én megjelent harmadik, Beautiful Lies című albuma. A legújabb lemezen a Keeping Your Head Up-on kívül még további 13 szám várja a rajongókat. A Birdy és a Fire Within albumok után megjelenő Beautiful Lies a „felnőtté válás albuma, amely arról szól, hogyan találjunk világosságot a sötétben, és hogyan kerüljünk felül az elveszettség érzésén.”-nyilatkozta a korongról az énekesnő.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Ehhez az előadóhoz még egyetlen album sincs társítva.

Dalszövegek