Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Alicia Keys

Alakulás éve: 1996   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: R & B
Alicia Augello Cook (New York, 1981. január 25.) művésznevén Alicia Keys, Grammy-díjas amerikai R&B/soul énekes és dalszerző.
 
Manhattan Harlem városrészében született, az ír és olasz származású Teresa Augello színésznő, és a jamaikai származású Craig Cook légiutaskísérő egyetlen gyermekeként. Szülei korán elváltak, az akkor még kis Aliciát anyukája nevelte fel. Hétévesen kezdett el zongora órákra járni, olyan szerzők műveit tanulthatta meg, mint Mozart, Beethoven illetve kedvence, Chopin. Művésznevét 16 éves korában választotta ki; eredetileg Wilde lett volna, de menedzsmentje javasolta a Keys nevet. Alicia úgy érezte, ez az a vezetéknév, ami leginkább illik hozzá. Keys három év alatt elvégezte a manhattani Professional Performing Arts School középiskolát, ahonnan felvették a Columbia Egyetemre, bár ezt négy héttel később otthagyta, hogy beindítsa zenei karrierjét.
 
Először a So So Def lemezcéggel szerződött le, melynek kiadványait akkoriban a Columbia Records terjesztette. A Dah Dee Dah (Sexy Thing) című dal – melyet Alicia énekelt fel, és társszerzője is volt – felkerült az 1997-ben nagy sikert aratott Men in Black című film zenei albumára. Ez volt a lány első profi felvétele, a dal kislemezen azonban nem jelent meg, és a Columbia Recordshoz fűződő szerződése is hamarosan felbomlott. Az énekesnőt ezután Clive Davis szerződtette le az Arista Recordshoz, ami nem sokkal később meg is szűnt. Alicia azonban követte Davist újonnan alapított lemezcégéhez, a J Recordshoz, ahol először csak két számot vettek fel: a Rock wit U-t – ami a 2000-ben megjelent Shaft főcímdala volt és később felkerült Alicia első albumára is – valamint a Rear View Mirrort, ami a 2001-ben megjelent, Dr. Dolittle 2 című film betétdala lett, és a később megjelent a Fallin’ kislemezen is szerepelt. Ezután jelentette meg első albumát a Songs in A Minort, melyet három további szólóalbum (The Diary of Alicia Keys, As I Am, The Element of Freedom) követett.
 
2012 szeptemberében kiadta ötödik szólóalbumának első kislemezét, mely a Girl on Fire (a CD címadó dala is egyben) névre hallgat. Novemberben aztán megjelentette második maxiját (Brand New Me), három nappal később pedig a teljes korong is a boltok polcaira került. A lemez 13 dalt tartalmaz, a közreműködők között megtaláljuk Emeli Sandét és Nicki Minajt is.
 
Az énekesnő nem csak a zenei pályán mozog otthonosan. Színésznőként 1985-ben tűnt fel először a Cosby Show Slumber Part című sorozatban, ahol egy Maria nevű kislányt alakított. Ez volt az első, és utolsó sorozat, ahol Alicia Cookként említik meg nevét. Az ezredforduló első éveiben két epizódszerepet is vállalt (Bűbájos Boszorkák, American Dreams) 2006-ban a The Backyardigans című animációs tévéfilmhez adta hangját. A 2008-ban bemutatott Fresh Takes című MTV-sorozatban övé volt az egyik főszerep. 2007-ben a Füstölgő ászok (Smokin' Aces) című filmben debütált a mozivásznon. Társai – Ben Affleck, Ray Liotta, Common, Andy Garcia, Ryan Reynolds, Chris Pine, Jason Bateman– el voltak ragadtatva az énekesnő tehetségétől. A filmben egyébként egy Georgia Sykes nevű gyilkost formálhatott meg. Ugyanebben az évben feltűnt még az Egy bébiszitter naplója című vígjátékban is, ahol Scarlett Johansson legjobb barátnőjét alakította. Egy évvel később a The Secret Life of Bees című Disney-filmben szerepelt, ahol boszorkányként láthattuk viszont.
 
Az énekesnő nagykövete és alapítótagja a Keep a Child Alive nevű alapítványnak, ami az AIDS és HIV fertőzött afrikaiaknak nyújt segítséget. 2006-ban Keys és Bono feldolgozták a Don’t Give Up című dalt, ezzel is felhívva a világ figyelmét Afrikára. Alicia a Frum tha Ground Up elnevezésű alapítványnál is tevékenykedik, ahol a fiatalokat ösztönzik a tanulásra, és a sikerre. A művésznő több jótékonysági koncerten is fellépett, például a Live 8-en, 2005-ben a ReAct Now: Music & Reliefen, 2007-ben a Live Earth-ön, ahol Keith Urbannel adták el The Rolling Stones '69-es slágerét, a Gimme Sheltert. 2007. december 11-én pedig a Nobel-békedíj oslói koncertjén énekelt. 2010 december elsejétől a sztárok – a Twitter és a Facebook felfüggesztésével – közös kampányt indítottak, Aliciával karöltve, hogy a Keep a Child Alive alapítványnak összegyűjtsenek 1 millió dollárt. Az összeget alig 10 nap alatt sikerült is begyűjteniük.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek