Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Adele

Alakulás éve: 2006   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Pop/Rock
Adele Laurie Blue Adkins 1988. május 5-én született az észak-londoni Tottenhamban. 4 éves korában kezdett el énekelni, első dalát, a Hometown Glory-t 16 évesen írta. Adele a híres BRIT School-ban tanult, ahol Leona Lewis osztálytársa volt. Iskolaévei alatt A&R igazgató szeretett volna lenni, és azt remélte, hogy majd beindítja néhány ember karrierjét. 2006 májusában érettségizett le az iskolában.
 
Adele felvett egy 3 dalos demót egy iskolai projekt keretein belül, amit odaadott egy barátjának, aki feltette a Myspace-re, ahol igen népszerűek lettek az anyagok. Ezek után keresték meg az XL lemezkiadótól egy ajánlattal. Adele-nak voltak kétségei ezzel kapcsolatban, ugyanis csak a Virgin lemezkiadót ismerte, így a találkozóra egy barátjával ment el. 2006 júniusában Jonathan Dickins kezdte el egyengetni az énekesnő útját, aki a September Management alkalmazottja volt. Ebben az időben szintén a September menedzselte Adele egyik kedvenc előadóját, Jamie T-t, ami végül meggyőzte a lányt, és 2006 szeptemberében szerződött az XL kiadóval.
 
Debütáló dala, a Hometown Glory 2007 októberében jelent meg. Ez a dal meghozta neki az áttörést: megkapta a BRIT Awards-on a ˝Kritikusok díját˝, és elnyerte a BBC szavazásán a ˝2008 hangja˝ címet. 2008. január 14-én jelent meg a második dala a Chasing Pavaments, ami az angol kislemezlista 2. helyéig jutott. Január 28-án pedig megjelent első nagylemeze, a 19. Az album rögtön első helyen nyitott az angol albumeladási listán. 2008 márciusában Adele szerződést kötött a Columbia lemezkiadóval, így albuma június 20-án Amerikában is megjelent.
 
2009-ben, az 51. Grammy Gálán megnyerte a ˝Legjobb új előadó˝ és a ˝Legjobb női pop vokál előadás˝ kategóriáját. Ezek mellett pedig még 2 kategóriában volt jelölve. 2010-ben ismét Grammy-re jelölték a ˝Legjobb női pop vokál˝ kategóriában, de a díjat Beyonce nyerte meg.
 
Második stúdióalbuma 21 címmel 2011 január 24-én jelent meg Angliában, majd február 22-én Amerikában. Az album első kislemeze, a Rolling in The Deep angliában a második helyig menetelt. Február közepén fellépett a BRIT Awards-on a Someone Like You című számával. A dal azonnal a lista elején nyitott, az albumhoz hasonlóan. Ezek mellett pedig a 19 is feljött a lista 2. helyére. Ezzel Adele lett a The Beatles óta az első olyan előadó, akinek két top 5-ös albuma és slágere van egyszerre. Az album Amerikában első helyen debütált: 352 000 példányt adtak el belőle. 2011 májusában a Rolling in the Deep felkerült a Billboard Hot 100 élére, ahol több hétig vezette a listát. Someone Like You című kislemeze szintén vezette a Billboard Hot 100 listáját, 5 hétig állt az élen. 2011. március 21-én kezdte el Adele Live nevezetű turnéját. A 66 állomásos körút során Európa több országába, Amerikába, és Kanadába is ellátogat. 2011 októberében törölnie kellett 2 fellépését is, hangszálproblémákra hivatkozva. 2011. október 28-án bejelentette, hogy a teljes gyógyulás érdekében kés alá fekszik.
 
2012-ben, az 54. Grammy-díjátadón 6 díjat nyert: a 21 lett az "Év Albuma" és a "Legjobb Pop Vokál Album", a Rolling in the Deep lett az "Év Felvétele" és az "Év Dala" illetve nyert díjat a "Legjobb Rövid Formátumú Videóklip" kategóriában. A Someone Like You pedig a "Legjobb Pop Solo Előadás" kategóriában lett díjazava.
2012-ben Adele énekelte a 23. James Bond film betétdalát, a Skyfall-t, amiért Golden Globe és Oscar díjat is nyert.
 
2012. április 3-án Adele megerősítette, hogy két év pihenőt szeretne tartani mielőtt belekezdene harmadik albumába. 2014 januárjában megnyerte a tizedik Grammy díjat, amelyet a Skyfall című száma hozott el számára. Adele következő albumának címe 25 lesz.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek