Előadó
Regisztrálok
BELÉPÉS
E-mail cím
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Szerkesztés

Carrie Underwood

Alakulás éve: 2005   Weboldal       Facebook
Zenei stílus: Country
Carrie Marie Underwood többszörös Grammy-díjas amerikai country-pop énekesnõ, dalszerzõ és színésznõ 1983. március 10-én született az Oklahoma állambeli Muskogeeban. Checotahban nőtt fel, ahol édesapja, Stephen marhákat tenyésztett saját farmjukon, édesanyja, Carole pedig tanítónõként dolgozott a helyi általános iskolában. Hárman vannak testvérek, Shanna tizenhárom, Stephanie pedig tíz évvel idősebb nála. A nagy korkülönbség ellenére mindig is jó testvérek voltak.
 
Carrie már 3 éves korában elkezdett énekelni a templomban. Hetedikes korára az iskolában is egyre többen felfigyeltek rendkívüli hangjára. Zenei ízlése mindig is vegyes volt, ugyanis szülei régebbi slágereket hallgattak, nővérei pedig a 80-as évek pop zenéjét favorizálták. Carrie az autóban vezetés közben kezdett el country zenét hallgatni. Már a gimnáziumban azt mondogatta mindenkinek, hogy énekesnő lesz, ennek ellenére komolyan vette a pályaválasztást és újságírásra jelentkezett a Northeastern State University-n.

Az egyetem mellett a zenét sem hanyagolta el. Szerepelt egy country music show-ban, ahol megismerte az olyan legendás country előadók zenéjét, mint Patsy Cline és a Carter Family. A barátai bátorították, hogy jelentkezzen az American Idol tehetségkutató műsorba. Először hallani sem akart róla, de ráeszmélt, hogy ha nem él a lehetőséggel, diplomázás után talán nem lesz több esélye, úgyhogy autóba ült édesanyjával és egy barátjával. Egész éjjel vezetett, hogy reggel 8-ra St. Louisba érjen a meghallgatásra. Martina McBride-tól énekelte a Phones Are Ringing All Over Town című dalt. Úgy gondolta, hogy nem énekelt valami jól, mégis visszahívták másnapra, amikor a show executive producerét is lenyűgözte. Életében először repülőre ült és Hollywoodba utazott, ahol végigcsinálta a show-t és ő lett 2005 American Idolja.

A 19 Recordings/Arista Records szerződést kötött vele, első maxija Inside Your Heaven címmel jelent meg és 170.000 példányban fogyott el. Carrie volt az első country előadó, aki a Billboard lista első helyén debütált. Reklámszerződést kötött a Skechers-szel és a Hershey's chocolate-tal. Az American Idol Tour után még abban az évben megjelent első albuma Some Hearts címmel. A lemez átütõ sikert aratott és mára elérte a 7x-es platina minősítést. Ezzel ő lett az első női country előadó, aki ilyen sokat eladott debütáló albumából, valamint az American Idol nyertesei közül is ő lett a legsikeresebb, lekörözve ezzel Kelly Clarksont.
A nagysikerű Inside Your Heavent, mely csak bónusz dalként került a korongra, A Jesus, Take The Wheel követte kislemezként. A dal akkora sikert tudhatott magáénak, hogy hat héten át vezette a Billboard Hot Country Songs listáját, és két millió példányban kelt el, ezzel pedig kétszeres platinaminősítést szerzett magának, és azóta is az énekesnő legismertebb és legsikeresebb dalai között szerepel. A lemez címadó dalát is elküldték kislemezként, de csak poprádióknak, klip nem készült hozzá. A Don't Forget To Remember Me ezzel ellentétben szintén nem hozott csalódást, második helyig kúszott a Billboard listán. A legnagyobbat Carrie azonban a Before He Cheatsszel ütötte, mely egy csapásra biztosította számára a helyet a legnagyobbak között. A kislemez több mint három millió példányban talált gazdára, vagyis háromszoros platina lett, és öt hétig vezette a Billboard country listáját. De itt még nem ért véget a sikersorozat, utolsóként a Wastedet adták ki, mely szintén elért a slágerlista csúcsára. Első albuma rengeteg neves jelölést hozott számára, többek között a Billboard Music Awards-ról, az American Music Awardsról, a Country Music Association Awardsról és a CMT díjátadójáról sem kellett üres kézzel hazamennie. Rögtön négy Grammy-re is jelölték, melyek közül kettőt hazavihetett az év új előadója és a legjobb női country előadás kategóriájában, mely a Jesus, Take The Wheelért járt.

2007 októberében jelent meg második albuma, mely merőben más lett, mint a Some Hearts. Ezúttal az énekesnő aktívabban kivette a részét a munkálatokból, több dal írásában is közreműködött. Az album sokkal "hangosabb", gyorsabb dalokat tartalmaz, mint elődje, illetve erősebb rajta a country hatása. Gyakori, hogy az első albumot körülvevő óriási siker alábbhagy a második album megjelenésére, és nem volt ez másképp Carrie esetében sem. Ennek ellenére nem lehet oka a panaszra, hiszen a Carnival Ride 527.000 példányos eladást produkált a megjelenést követő héten, és két hónap alatt elérte a kétszeres platina minősítést. Azóta pedig több mint három millió példány kelt el belőle. Az album első három kislemezének mindegyike listavezető lett, ez pedig azt jelenti, hogy Carrie volt az első női előadó Shania Twain 1998-as sikeri óta, akinek két egymást követő albuma is három number one dalt produkált. A So Small, az All-American Girl és a Last Name után a Just a Dream is követte a példát, vagyis elérte az első helyet és a platina minősítést. Egyedül az ötödik maxi, az I Told You So című Randy Travis feldolgozás - melyet Carrie az eredeti előadóval vett fel duettként -, lett kivétel, "csupán" a második helyet érte el. A Carnival Ride Tourt 1,2 millió rajongó látta élőben, Carrie rengeteg új díjjal lett gazdagabb a 2007-es és a 2008-as díjkiosztó gálákon. Öt Billboard Music Awards és három American Music Awards díjat vihetett haza, valamint két CMA jelölést kapott 2007-ben. 2008-ban és 2009-ben is hazavihette a legjobb country előadásért járó Grammy-díjat, 2010-ben pedig megkapta ötödik Grammy-jét.
 
Annak ellenére, hogy Carrie lemezei nem jelentek meg az Egyesült Államokon kívül, 2008-ban megkapta első nemzetközi díját az European Country Music Associationtől. 2008-ban Carrie a Grand Ole Opry tagja lett, mely óriási megtiszteltetés a számára, valamint felavatta saját viasz szobrát a new yorki Madame Tussaud's panoptikumban. 2007-ben több karácsonyi dalt is felvett, melyek később felkerültek második albumának speciális kiadására bónusz CD formájában, valamint hozzájárult az Enchanted című Walt Disney produkció filmzenéjéhez Ever Ever After című dalával.

Underwood harmadik albuma 2009 novemberében került a boltokba, és az első héten 318.000 példány fogyott belőle, ami kevesebb, mint az előző albumok esetében, de még így is Carrie lett az évben az első heti eladásokat követő statisztikák ezüst érmese. A lemez megjelenését két hónappal megelőzte az első kislemez, a Cowboy Casanova kiadása, mely az óriási promoció eredményeképpen 1,6 millió példányban fogyott. Ezt követően a Temporary Home és az Undo It is elérték az első helyet, a Mama's Song viszont csak a második helyig jutott. Ezúttal az énekesnő leállt négy kislemez után, így a lemezeladások nem érték el az előző albumok sikereit, díjak nyerésében azonban most sem szenvedett hiányt. 2009-ben Carrie megkapta saját CMT Invitation Only szereplését, mely egy közel egy órás intim hangvételű fellépést jelentett kis közönség előtt a televízióban. Emellett a FOX csatorna is megtisztelte azzal, hogy majdnem két teljes órát kapott karácsony előtt az An All-Star Christmas Specialben, melyben többek között az élő legendával, Dolly Partonnal énekelhette el közösen I Will Always Love You című slágerét. There's A Place For Us című dalát, mely a Narnia krónikái egyik zenéje lett, Golden Globe-ra jelölték. Carrie színésznőként is megcsillogtatta tehetségét a Soul Surfer című drámában, illetve a How I Met Your Mother egyik epizódjában.
 
2011 a duettek éve volt; Carrie közreműködött Brad Paisley albumán, a This Is Country Musicon, melyen a Remind Me című duettet énekelték el együtt az énekessel, akivel a magánéletben is közeli barátok. A dal az iTunes és a Billboard listákon is hosszú hetekig szerepelt, a Billboard Hot Country Songs-on pedig az első helyet is elérte. Ezen kívül az énekesnő Tony Bennett Duets II című albumán is hallható, valamint Randy Travisszel is felvett egy dalt közösen. Nem csak karrierje virágzott, a magánéletében is megtalálta a boldogság, hiszen összeházasodott kanadai hokijátékos párjával, Mike Fisherrel. 

Carrie azt nyilatkozta negyedik albumának megjelenése előtt, hogy reményei szerint mindenkit teljesen le fog nyűgözni a Blown Away, melynek megjelenését a Good Girl című dal promotálta első ízben. Az album még májusban meghaladta a fél millió eladott példányszámot. A Blown Away-en különböző stílusokkal kísérletezett az énekesnő, saját elmondása szerint nem szándékosan sikerült ilyen vegyes dalokat összeválogatnia. A Blown Away megosztja mind a kritikusokat, mind a rajongókat. Az album megjelenését követően nagyszabású koncertkörútra indult. Első ízben lép fel az énekesnő Európában, londoni koncertjére 90 percen belül elkelt az összes jegy. 2012 augusztusában bejelentették, hogy saját VH1 Unplugged epizódja lesz, mely a VH1 Presents: Carrie Underwood Unplugged címet kapta. Emellett Underwood két CMA és egy AMA díjjal térhetett haza az évi díjkiosztókról, soron következő kislemeze, a Blown Away pedig platinaminősítést kapott. 2012-2013-ban a The Blown Away turnéjával volt úton.
 
2015-ben a Legjobb szóló country előadás: Carrie Underwood - Something In The Water című daláért kapott Grammy díjat. Új albuma októberben jelent meg Storyteller címmel, mely ötödik nagylemeze. 2016-tól túrné is követi a nagylemezt The Storyteller Tour - Stories in the Round címmel.

Képgaléria

Koncertek

Nincs a közeljövőben koncertje ennek az előadónak.

Albumok

Dalszövegek